Ko vam tek pokvari špikanje v trebuhu

Ko vam tek pokvari špikanje v trebuhu
08.03.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
Vas pri teku pogosto špika na levi ali desni strani trebuha? Poglejte, kako lahko to težavo preprečite.
Pazite kaj jeste pred tekom:

Veliko teorij obstaja o tem, zakaj se krči ali špikanje pojavljajo in med njimi naj bi bil krivec tudi obrok, ki ga zaužijete pred tekom. Hrana, ki vsebuje veliko vlaknin in maščob se prebavlja dlje časa. Ni nujno, da gre za hrano slabe kakovosti, a če jo zaužijete uro ali dve pred tekom, vam lahko povzroči težave – vznemiri želodec, povzroči špikanje ter še vrsto drugih problemov. Zato raje uživajte lahko hrano in počakajte, da jo želodec prebavi preden se odpravite na trening. Obenem pa z eksperimentiranjem ugotovite tudi, katera hrana vam najbolj ustreza.Ogrejte se:

Če tek začnete neogreti, se vam lahko zgodi, da začnete dihati neredno in hitro, kar lahko privede tudi do neprijetnega špikanja v trebuhu. Zato trening raje začnite s hojo, ki naj traja okoli tri minute, nato pa počasi začnite s tekom. Tako boste izboljšali kvaliteto vadbe in zmanjšali možnosti za trebušne težave, katerih krivec je prav lahko prehiter začetek treninga.Umirite dihanje:

Tecite tako kot plavalci plavajo – z učinkovitim vzorcem dihanja, ki je v skladu z vašim telesom. Ker plavalci lahko dihajo le takrat, ko z obrazom pogledajo iz vode, so bolj osredotočeni na dihanje in tempo le-tega. Dihanje tako uskladijo z ritmom zamahov. Tekači lahko od plavalcev veliko odnesejo, če ta vzorec prenesejo na tek. Izberite desno nogo za vdih in izdih, ki bo sledil na, na primer, četrti doskos z desno nogo ob tla. To bo ne le preprečilo težav s špikanjem, ampak tudi izboljšalo prenos kisika po telesu.Če se težava še vedno pojavlja:

Če vam zgoraj navedeno ne pomaga in se špikanje vseeno pojavi, poskusite naslednje: med tekom upočasnite tempo in zavestno umirite dihanje ter se poskusite čim bolj sprostiti. Tako bi se težava morala umiriti, če ne celo izginiti.Povzeto po: Four Ways to Stop the Dreaded Side Stitch, dostopen

tukaj

.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ