Kofein in zmogljivost

Kofein in zmogljivost
27.12.2021 AVTOR: Tina Ambrožič
Ali veste, kako kofein vpliva na vašo tekaško zmogljivost?

Kofein, ki ga najdemo v različnih živilih, kot so pijače z mehurčki, kava, itd. ima na telo različne učinke. Strokovnjaki menijo, da naj bi v nekaterih primerih celo izboljšal tekaško zmogljivost. A tako kot druge droge, ima tudi kofein stranske učinke, med katerimo so nekateri od njih lahko celo škodljivi, še posebej, če jih uživamo v velikih količinah.Kako kofein vpliva na zmogljivost?Kofein stimulira centralni živčni sistem, ki povečuje pozornost in koncentracijo. Dokazano pa je bilo, da stimulacija centralnega živčnega sistema zmanjša dojemanje napora, zato se, na primer dani tempo zdi lažji kot v resnici je.

Odločanje o tem, ali in kako kofein izboljša tekaško zmogljivost, je sicer težko, saj se kofein v telesu hitro razgradi na tri druge sestavine, ki imajo številne različne učinke na um in telo.Koliko kofeina je potrebnega za izboljšanje zmogljivosti?Nekatere pred kratkim izvedene študije so pokazale, da je že uživanje 1-2 mg kofeina na kilogram telesne teže imelo pozitivne rezultate. Doze nad 6 mg na kilogram telesne teže pa so povečale negativne stranske učinke in niso bistveno vplivale na izboljšanje zmogljivosti.

Nenazadnje pa morate vedeti tudi to, da kava poleg kofeina vsebuje še veliko kemikalj. Zato, kot navaja študija iz leta 1998, pitje kave tudi ni imelo enakih učinkov na zmogljivost kot čisti kofein.Ali kofein lahko pomaga pri izboljšanju tekmovalnih rezultatov?Kar nekaj študij, izvedenih med tekači in kolesarji v laboratorijskem okolju, ki so trajala od pet minut pa do nekaj ur, je pokazalo, da bi kofein lahko izboljšal zmogljivost. Žal pa se nobena študija ni posvetila učinku, ki ga ima kofein pri zmogljivosti med samo tekmo. Zato ni jasno, ali vam lahko pomaga izboljšati tudi rezultat na sami tekmi. Morda vam ne bo v pomoč tudi zato, ker kofein, kot so pokazale laboratorijske raziskave, poveča nivo adrenalina (oziroma t.i. epinefrina), ki ga sicer stimulira že samo vznemirjenje zaradi tekmovanja.Kakšni so negativni učinki kofeinaČeprav že vse od leta 2004 kofein ni več na listi prepovedanih drog Svetovne antidopinške organizacije, to ne pomeni, da ne more biti škodljiv za telo. Če ga pred tekmo uživate v prevelikih količinah, si lahko nakopljete glavobol, vrtoglavico, tesnobo, prebavne težave in razbijanje srca. Nenazadnje pa je kofein tudi blažje odvajalo ter diuretik, prav slednji pa poveča dehidracijo, kar bi seveda lahko vplivalo na vašo zmogljivost.Povzeto/ prirejeno po članku Coffee, Tee and Me Celoten članek si lahko preberete

tukaj

.

Značke: Zdravje, Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ