Krajši in bolj strukturirani treningi so bolj učinkoviti!

Krajši in bolj strukturirani treningi so bolj učinkoviti!
12.10.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Krajši treningi so včasih celo bolj učinoviti od dolgih, a le, če so pravilno zastavljeni.
Kardio vadba je sicer super, saj ima veliko pozitivnih učinkov na telo. A vseeno strokovnjaki menijo, da tovrstna vadba ne spada med najbolj učinkovite. Če bi, na primer, radi izgubili težo, poskusite krajše, a bolj intenzivne treninge. Zakaj so ti tako učinkoviti pa vam bomo zaupali v naslednjih vrsticah.

Pospešila bo delovanje vaši hormonov 
Pri izgubljanju odvečne telesne teže vam lahko pomagajo hormoni. Študije kažejo da so krajši, a visoko intenzivni treningi povezani s proizvodnjo rastnega hormona ki spodbudi telo, da energijo za vadbo ''potegne'' iz maščobnih zalog. Ali z drugimi besedami: če vaše telo običajno za vadbo uporablja glukozo, bo rastni hormon prvo posegel po maščobnih zalogah, zato boste tudi lažje in hitreje izgubili odvečno težo. Nenazadnje pa ta hormon tudi poveča nastanek puste mišične mase in stimulira vaš metabolizem, kar pomeni, da boste imeli več mišičnega tkiva in bo tako vaše telo tudi pokurilo več kalorij.

Kalorije boste porabljali tudi po koncu vadbe
Ne le, da boste pri visoko intenzivnih treningih veliko kalorij pokurili že med samo vadbo, vaše telo bo kalorije kurilo še nadaljnih 48ur. Razlog? Povečana poraba kisika po vadbi! Bolj kot je vadba intenzivna, več kisika bodo vaše mišice porabile po njej. To vodi k povečanemu delovanju metabolizma in s tem tudi večji porabi kalorij preko dneva.

Tovrstna vadba je bolj zabavna
Krajše vadbe si lahko popestrite na različne načine in si jih naredite bolj zabavne. Ker ne bodo ne dolgočasne, ne predolge, jih boste z večjim veseljem izvajali. Izvajate lahko tudi vaje z lastno težo, sprinte, preproste vaje za celo telo itd. 

Ne vzame vam veliko časa
Če imamo malo časa, je dobro vedeti, da lahko tudi v krajšem času veliko naredimo zase. Dovolj bo že 20-30 minut trikrat tedensko, da se boste počutili in izgledali bolje.

Prirejeno po: Why you should train less but smarter, dostopen tukaj.
Značke: Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ