Lahko jeste sadje, če želite shujšati?

Lahko jeste sadje, če želite shujšati?
04.08.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
Je sadje res krivo za to, da ne morete izgubiti še več odvečnih kilogramov, ali je vse skupaj le mit?

Le kdo nima rad sladkega sadja, ki bo v poletnih mesecih verjetno eno glavnih prigrizkov med obroki, saj je tako prijetno osvežilno in sladko, da se mu je težko upreti. Pa je njegova sladkoba tudi škodljiva, ko si želite izgubiti odvečno težo? Strokovnjaki pravijo, da ne. Res je, da sadje vsebuje sladkor in vsi vemo, da sladkor prispeva k povišanju sladkorja v krvi, to pa vodi v povečano željo po hrani. S tem pa se kaj hitro naberejo tudi odvečni kilogrami. A sladkor v sadju ni enak umetno pridelanemu sadju, saj se ustvari na naraven način. Obenem pa je sadje tudi polno vitaminov in mineralov, vlaknin, antioksidantov in drugih hranil.

Vlaknine, ki jih zaužijete skupaj s sadjem, preprečujejo prehiter dvig sladkorja, zato ta ne bo imel enakega učinek na vaš krvni sladkor, kot če bi zaužili čokolado ali kakšen drug sladek prigrizek. Nenazadnje pa so tudi številne znanstvene študije potrdile, da ljudje, ki uživajo sadje tehtajo manj in se tudi redkeje spopadajo z boleznimi srca, težavami s krvnim tlakom, rakom in drugimi boleznimi.

Sadje nadalje vsebuje tudi veliko vode – robide jih vsebujejo kar 80%, kar pa pomeni tudi to, da sadje pripomore tudi k hidraciji telesa.

Zato strokovnjaki priporočajo, da uživate sadje dnevno, vsekakor pa vam z njim ni potrebno pretiravati. Najboljše je sveže sadje, nič pa ne bo narobe, če boste uživali zmrznjeno, saj ima to pogosto še več hranil kot sveže.

Povzeto/ prirejeno po: Should you cut fruit out when trying to lose weight, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ