Muke, ki jih vaše telo prestaja med maratonom

Muke, ki jih vaše telo prestaja med maratonom
26.06.2023 AVTOR: L. Z.
Nekaj je gotovo: medalje za dokončanje maratona so več kot zaslužene.

Med maratonom temperatura narašča in na koncu preseže 38,5, včasih pa tudi 39 stopinj.

Rezultati raziskave so pokazali, da je 82 odstotkov tekačev takoj po maratonu imelo akutno ledvično okvaro stopnje ena – stanje, ko ledvice prenehajo filtrirati strupe iz krvi.

V zadnjih kilometrih številni maratonci dobijo krče ali še huje – zadenejo ob maratonski zid.

Temperatura telesa vročično narašča

Normalna telesna temperatura znaša 37 stopinj Celzija in s takšno maratonec običajno – če le ni bolan že na samem štartu – prične s tekom. Med maratonom temperatura narašča in na koncu preseže 38,5, včasih pa tudi 39 stopinj, pravi Mark Perazella, profesor medicine na ameriški univerzi Yale. Po prihodu v cilj se znoj na telesu ohladi, telesna temperatura se hitro zniža, kar lahko privede do podhladitve. Zato se nekateri maratonci po prihodu v cilj ovijejo v odeje.

Udarec za ledvice

Dr. Chirag Parikh, še en profesor z Yala, je proučeval kri in urin 22 maratoncev na hartfordskem maratonu. Vzorce je vzel tik pred, tik po in 24 ur po maratonu. Rezultati raziskave so pokazali, da je 82 odstotkov tekačev takoj po maratonu imelo akutno ledvično okvaro stopnje ena – stanje, ko ledvice prenehajo filtrirati strupe iz krvi.

Vseeno Perazella, ki je sodeloval tudi pri tej študiji, pravi, da za zdaj še ni dokazov, da bi maraton na ledvicah pustil dolgoročne posledice. Večina tekačev okreva v dveh tednih ali prej.

Poškodbe mišic in sklepov ter izčrpanost in maratonski zid

V zadnjih kilometrih številni maratonci dobijo krče ali še huje – zadenejo ob maratonski zid. Šestkratni udeleženec bostonskega maratona in direktor farmacevtskega podjetja John Hadcock pravi, da do krčev prihaja zaradi v mišicah nakopičene mlečne kisline.

»Takrat so izčrpane skoraj vse zaloge glikogena, krvni sladkor pada, teče se na skoraj prazen tank. Ker možgani delujejo na glukozo, ljudje niso več osredotočeni, začne se jim vrteti in upočasnijo. « Hkrati se jim pogosto poruši tehnika teka, kar poveča že tako izjemen pritisk na noge. Logična posledica je večja dovzetnost za poškodbe.

Povzeto po prispevku How Running a Marathon Puts Your Body Through Hell, ki je v celoti dostopen tukaj.

Značke: Tek
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ