Na štiri oči z Ivano Karadža Erjavec

Na štiri oči z Ivano Karadža Erjavec
01.11.2013 AVTOR: Tina Ambrožič
Ivana v teku neznansko uživa, predvsem zaradi občutka svobode, ki ga občuti med tekom. Do danes je za njeno že veliko število kilometrov in tudi pretečnih polmaratonov. Želi pa si, da bi za svojo okroglo obletnico pretekla tudi celih 42km na Ljubljanskem

OSEBNO
Si članica kakšnega športnega društva ali kluba?
V bistvu obiskujem Fitnes center Konex na Viču in se občasno pridružim tekaški skupini ŠD Povodni mož.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Že nekaj sezon ne zamenjam mojih Brooks (Brooks Pure Flow)

Ali med tekom poslušaš glasbo?

Absolutno, največkrat trans. Se mi zdi, da mi je brez glasbe težje teči.

Uporabljaš tekaško uro?
Letos sem začela uporabljati Garmin Forerunner 210.

Tvoj obred pred tekom?

Najraje tečem zjutraj oziroma dopoldan in takrat imam za obred le dobro in temeljito ogrevanje. Načeloma pa nimam obredov. 

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?
S tekom sem začela v letu 2005. Konkretnega razloga ne poznam. Verjetno tisti občutek svobode, ki ga občutiš med tekom. Priznam, bilo mi je težko in še danes se spominjam svojih prvih petih kilometrov. Čudovito!

Kolikokrat tedensko tečeš?
V zadnjem letu tečem manj, a vseeno trikrat na teden.

Tečeš sama ali za to potrebuješ družbo?
Ponavadi tečem sama, vendar mi tudi družba odgovarja. Še posebej, ko tečem fartlek. S prijatelji se skoraj raje dobim na teku, kot, na primer, v lokalih.

Kako potekajo tvoji treningi?
Ponavadi se najprej temeljito ogrejem in začnem z lahkotnim tempom, ki ga kasneje stopnjujem. Če se le da, tečem v okolici Rožnika, Tivolija, PST-ja ali pa se zapeljem celo ven iz Ljubljane, kjer so čudovite tekaške poti. Med tekom se ponavadi ne ustavljam, odvisno od družbe. Včasih še malce potelovadim in nadaljujem.

Katerih tekem ne boš nikoli pozabila?
Nikoli ne bom pozabila prvih Solin. Zamudila sem na prevoz in prijateljica me je z avtom zapeljala direktno na start. Med samim tekom sem si pripela številko in začela teči kar iz avta. Trase nisem poznala in pustila sem se presenetit. Čudovitih 10 kilometrov je bilo.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Najbolj mi je všeč tisti občutek, ko misliš, da ne zmoreš več a se vseeno premakneš naprej in naprej. Ko zaključim se vedno pohvalim. Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom? Poleg teka redno obiskujem fitnes. Pred letom sem obiskovala še Boot Camp in priznam, da sem zaradi tovrstnih vaj dosegla še najboljši rezultat na Ljubljanskem maratonu.

Kako pa skrbiš za prehrano?
Trudim se jesti čimbolj zdravo in raznoliko hrano. Zadnje čase se izogibam živalskim izdelkom in kar mi je še posebej všeč je to, da si hrano pripravim sama. Prebiram vedno več prehranske literature in se opazujem.

Kakšne tekaške načrte, želje, imaš za v prihodnje?
Nimam posebnih želja, morda le to, da si želim za moj okrogli rojstni dan in okroglo obletnico preteči Ljubljanski maraton – vseh 42km. Če bodo organizatorji uspeli izpeljati traso v enem krogu, bom še posebej vesela. Najteže namreč tečem kroge. In 2x preteči 21km mi predstavlja ogromno oviro. Pa saj vem, da je vse v glavi, a vseeno bi raje tekla en krog.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom - imaš še kakšne druge hobije?
Ko sem začenjala s tekom sem potrebovala nek filter, da si prezračim glavo in misli ter ob teku prišla do zanimivih idej ter zaključkov. To se mi dogaja še dandanes in všeč mi je, da je tako. Kot sem omenila, se v zadnjem času posvečam prehrani in med tekom se spomnim, kaj vse bi lahko pripravila in se tako nagradila. Ker marsikdaj med tekom dobim super ideje, si jih potem ob samem nadaljevanju teka, ponavljam, da jih ne pozabim. Ko tako ponavljam kakšno misel, jo še izpopolnjujem in ideje kar kapljajo. Potem pa jih samo še na papir spravim in to je to. Zmaga! Zame je vsak tek zmaga.
Značke: Na štiri oči, Ljubljanski maraton, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ