Na štiri oči z Majo Zupan

Na štiri oči z Majo Zupan
18.09.2015 AVTOR: Tina Ambrožič
Maja je vodja Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica, sicer pa kulturnica in motivatorka ter navdušena športnica. Rada se usede na kolo in teče, saj tek druži in navdihuje.

OSEBNO
Si članica kakšnega športnega društva ali kluba?
Sem članica tekaške skupine Tečemo z nasmehom – Klemen Dolenc in Kolesarskega kluba Završnica.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Brooks Ghost

Uporabljaš tekaško uro?
Polar M400. Ne le da je športno elegantna, je funkcionalna.

Tvoj obred pred tekom?
V nekaj minutah se poskušam čim bolj sprostiti, umiriti; preklopiti iz realnega sveta, ki je sila turbulenten v svet tekaških korakov. 

Tvoji dosedanji tekaški dosežki:
polmaraton na Malti (februar 2015)

Kdaj in zakaj si se pričela ukvarjati s tekom?
Že v osnovni šoli sem začutila strast do teka, a bolj do krajših, šprinterskih razdalj. Nisem manjkala na nobeni vidnejši občinski in regionalni tekmi. Pred osmimi leti pa sem našla aktivnost, ki mi pomeni popolno strast  - gorsko kolesarjenje. Zima je dolga, človek pa si želi ostati fit vse leto. Ker tek predstavlja najbolj naravno obliko človeškega gibanja in ni časovno potraten, je zame idealna aktivnost h gorskemu kolesarjenju pri doseganju bazične kondicijske pripravljenosti.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Popolna sprostitev, svoboda, ki jo občutim ob vsakem tekaškem koraku. 

Kaj ti je tek dal?
Odkar večkrat tedensko tečem (zadnje leto dni), sem dobila nov krog prijateljev. Druženje na in po treningih v krogu tekaških navdušencev je tisto najlepše. Vrhunec vsega predstavljajo podaljšana vikend potovanja. Obiščeš večje mesto in ga pretečeš po dolgem in počez. Raziskuješ in odkrivaš skrite mestne kotičke ter se družiš z domačini, ki te prijazno usmerjajo do želenih točk in na koncu povedo, kje je najboljša slaščičarna (J) ….Res doživiš obiskano lokacijo z vsemi čutili. 

Kako potekajo tvoji treningi?
Zadnje leto treniram v tekaški skupini Tečemo z nasmehom – Klemen Dolenc. Gre za skupinski trening pod strokovnim vodstvom enkrat tedensko (intervalni trening) na tekaških stezah radovljiškega štadiona; za vikend pa se dogovorimo za daljši tekaški trening na terenu (12 – 20 km). V obdobju intenzivnih priprav na polmaratone in sedaj še na maraton (Berlin), tečem tudi zjutraj, pred službo.

V povprečju tečem dvakrat tedensko. V obdobju priprav na tekaške dogodke pa je kak trening več. Zavedam se, da je tudi počitek pomemben del treninga. To si večkrat na tiho govorim. Sama sebi. Saj nas poznate, tekače … ko tek postane življenjski stil, kar nekaj manjka v dnevu, če ne nataknemo tekaških copat!

Glasbe pa med tekom nikoli ne poslušam.

Ali za tek potrebuješ kakšno posebno motivacijo?
Pomlad, poletje in jesen so letni časi, ko narava sama poskrbi za motivacijo. Pozimi je težje. A imamo »recept «. Na eni strani izkušenega tekaškega trenerja, ki je izjemen motivator; na drugi strani pa smo tekaška skupina, ki se organizira in udeležuje tekaških dogodkov. Konec tedna odhajamo na polmaraton v Sarajevu, pravkar pa je padla odločitev, da februarja prihodnje leto odpotujemo v Barcelono. Tako imamo dodaten motiv za treninge v zimskem času.  

Tečeš sama ali za to potrebuješ družbo? 
Največ je odvisno od trenutnega razpoloženja in počutja. Pridejo dnevi, ko na teku želim biti sama s seboj, a to je redko …

Katerih tekov ne boš nikoli pozabila?
Vsak tek oz. tekma je poglavje zase. Pomembno mi je, da je dogodek dobro organiziran, da je za tekače lepo poskrbljeno. Morda sem do tega toliko bolj pozorna, ker je naš Zavod za turizem in kulturo v Žirovnici organizator Teka pod svobodnim soncem.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Gorsko kolesarjenje je moj šport številka ena. Konec meseca junija sem se udeležila svetovnega prvenstva v gorsko-kolesarskem maratonu v Dolomitih. Z rezultatom sem bila izjemno zadovoljna in verjamem, da so k temu veliko prispevali kvalitetni tekaški treningi s Klemenom Dolencem.

Kako pa skrbiš za prehrano?
To je področje, kjer bi se dalo še kar nekaj postoriti … Rada jem malo, a dobro. Ne odrekam se nobeni hrani, vsega po malem. Ko so treningi na vrhuncu, poskrbim, da je prehrana beljakovinsko bolj bogata.

Kakšne tekaške načrte in želje, imaš za v prihodnje?
Ne razmišljam preveč dolgoročno. Trenutno sem osredotočena na maraton v Berlinu do katerega me loči le še dober teden dni. Moj cilj v nemški prestolnici je, da pridem v cilj. Gre za moj prvi maraton. Po pravici povedano, sem se zanj odločila pred pol leta. Velik izziv in igra številk – v teh dneh bom dopolnila 42 let, odhajam na 42. Berlinski maraton in prvič se bom soočila z 42 kilometri. Vov!

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom? Imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Imam malo prostega časa. Pravzaprav sem zadovoljna, da uspem ob službi in družini še sesti na kolo in obuti tekaške copate.

Delam v turizmu. Vodim Zavod za turizem in kulturo Žirovnica. Čutim, da sem rojena za turizem in v tej pomembni gospodarski panogi želim tudi ostati. Tako ali drugače.

Značke: Na štiri oči, Trening, Oprema
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ