Napake, ki jih na tekmah ne smete več delati

Napake, ki jih na tekmah ne smete več delati
25.01.2015 AVTOR: Tina Ambrožič
Napake na tekmah vam lahko dodobra pokvarijo načrte in preprečijo dobre rezultate. Poglejte, katere so najpogostejše in kaj lahko storite, da jih preprečite.

Težava: Začeli ste prehitro
V času treningov za večja tekmovanja se prijavite na krajše teke in si zadajte za cilj, da boste ohranjali tak tempo teka, kot ga želite imeti na tekmovanju za katerega trenirate. Pogoji na tekmah so običajno namreč drugačni kot na treningih, a več kot boste tekmovali, bolj domače in lažje vam bo vse, med drugim tudi ohranjanje tempa.

Težava: Zbadalo vas je ob strani
Zbadanje se običajno pojavi zaradi prehitrega začetka ali neustreznega prigrizka, ki ste ga zaužili pred tekmo. Kaj jeste pred tekmo je namreč prav tako pomembno kot to kaj jeste med njo. Zato vam priporočamo, da če bo tekma daljša od 60 minut, tri do štiri ure pred njo, zaužijte obrok v vrednosti 300 do 350 kalorij.
Ali pa zaužijte prigrizek v vrednosti 200-250 kalorij, ki ima malo maščobe in vlaknin, dve uri pred tekmo. 

Sicer pa bo najboljše, če boste v zadnjih dveh mesecih pred tekmo izvedli več treningov z istimi oziroma podobnimi pogoji kot bodo na tekmi - ista ura, prehrana pred in med tekom - saj boste le tako najbolje vedeli, kaj vam najbolj ustreza in kaj ne.

Težava: Niste pravočasno zaužili prigrizka oziroma ga sploh niste zaužili
Če so tekme daljše od ene ure, seveda morate med njo nekaj prigrizniti. Priporočamo vam, da na vsako uro teka zaužijete prigrizek z 30-60 gramov ogljikovih hidratov in nekaj malega tekočine. Najbolje bo, če boste to zvadili že na treningih, saj boste le tako točno vedeli, kaj vam ustreza.
Če ste med samo tekmo sicer nekoliko bolj živčni, vam bodo morda bolj ustrezali geli ali športni napitki v manjših količinah, a tudi tukaj velja, da bo najbolje, če boste prehransko strategijo preverili že na treningu.

Težava: 
Izdali so vas živci, zato je vaš rezultat bil slabši od pričakovanega
Najbolje boste težavo z živčnostjo preprečili tako, da boste zmanjšali stres pred samo tekmo. Zato si vse, kar potrebujete pripravite že večer prej. Še bolje bo, če si boste predhodno naredili seznam stvari, ki jih boste rabili, da boste res brez skrbi. Nato pa se na startno črto odpravite nekoliko prej, da boste tja prišli dovolj zgodaj in se v miru pripravili na začetek. Ko boste stali na startu pa ne pozabite nekajkrat globoko vdihniti in si v vzpodbudo zašepetati tudi kakšne lepe pozitivne in motivacijske misli.

Prirejeno po: 4 common race mistakes to avoid in 2015, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ