Napake, ki lahko pokvarijo vadbo za moč

Napake, ki lahko pokvarijo vadbo za moč
07.03.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Ste se tudi vi kdaj dan po naporni vadbi za moč naslednji dan zbudili čisto ''polomljeni'' in razboleni? ...

... Razlog za to je bil najverjetneje ta, da ene ali več vaj niste izvedli ustrezno. V tem primeru se telo namreč upre, da v polnosti izvede določen gib, pri tem pa tudi uporabi druge mišice, kot bi jih sicer pri določeni vaji moralo, kar lahko privede do nestabilnosti mišic in tudi do poškodb. Nenazadnje pa tako vadba tudi nima takega učinka, kot bi ga mogla imeti. Nekaj vaj, pri katerih so napake najpogostejše in kako jih odpravite, pa v nadaljevanju ...

Mrtvi dvig
Pri mrtvem dvigu se pogosto zgodi, da ob spuščanju naprej upognemo hrbtenico, ramena pa padejo naprej. Kar je seveda vse prej kot prav, pa tudi ne varno, saj lahko pride do poškodb. Pri izvedbi vaje zato pazite, da boste ramena držali nazaj, trebušne mišice naj bodo stisnjene, ko se boste sklanjali pa se osredotočite na boke – ti so namreč edini, ki bodo spremenili pozicijo, vsi ostali ključni deli telesa ostanejo v isti poziciji kot takrat, ko stojite.

Most
Tisti, ki so zelo gibljivi vajo, kot je most, izvedejo brez pomoči zadnjičnih mišic, ki pa so ključen element te vaje in se z njo tudi krepijo. Tako se s pomočjo bokov odrinejo od tal, a bolje bi bilo, da bi se privzdignili tako, da bi ob tem stisnili tudi zadnjične mišice.

Sklece
Pri izvajanju sklec jih veliko stori kar nekaj napak, med drugim jim glava visi naprej ali pa glavo privzdignejo visoko navzgor, tukaj pa je tudi upogib komolcev navzven. Da bi težave odpravili, morate ohraniti hrbtenico v naravnem položaju, glava in vrat pa naj bosta poravnana z njo. Nadalje popazite, da bodo komolci usmerjeni nazaj, pod kotom 45 stopinj (tako bodo namreč aktivne tudi mišice hrbta), ne pozabite pa stisniti trebušnih mišic. Nato nekoliko spustite in počasi privzdignite telo ter med izvajanjem sklec ostanite trdni in zravnani.

Deska
Tudi deska je ena tistih vaj, ki jo veliko ljudi izvede napačno, saj, na primer, zadnjico privzdignejo visoko v zrak, ali pa boke spustijo prenizko ter tako obremenijo spodnji del hrbtenice. Ko boste vajo izvajali, se osredotočite na to, da bo vaša hrbtenica v naravnem položaju, trebušne mišice trdne, komolci pa naj bodo neposredno pod rameni.

Povzeto po: 5 Strength-Training Mistakes That Are Wrecking Your Workouts, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ