Odpravite težave med tekom

Odpravite težave med tekom
07.07.2013 AVTOR: Tina Ambrožič
Brez motivacije, zadihani, utrujeni ? najraje bi se kar vrnili domov na kavč. A tudi za to obstajajo rešitve!
Brez motivacije?
Po letih tekaških treningov se tudi najboljšim zgodi, da izgubijo motivacijo za tek. Kaj storiti? Popestrite svoje treninge! Ali jih kombinirajte z drugo vadbo, torej pol tek in pol vaje za moč. Ali zmanjšajte količino teka in se na določene dneve posvetite drugi vadbi. Včasih pomaga tudi tek v družbi z drugimi tekači. Nenazadnje pa si je dobro tudi najti nove tekaške izzive kot so tekme na 5 ali 10km ali (pol)maraton. Tako boste imeli nekaj, kar vas bo vleklo naprej in zaradi česar si boste želeli teči.

Zadihani in utrujeni?
Veliko tekačev se dobesedno zapodi na trening in tako oddela prvi 15 minut s polno paro, nato pa tempo in volja počasi začneta upadati. Zadihanost in utrujenost marsikoga tudi ustavi na polovici treninga. Da bi se temu izognili, raje začnite počasi in postopoma gradite hitrost. Vaše telo se bo tako lepo zagrelo in bo tudi samo hotelo več in dlje.

Ne morete pospešiti?
Začeli ste počasi, dobro ste ogreti, a nikakor ne morete pospešiti? V poletnih dneh je velika verjetnost, da vas onemogoča vročila in/ali vlaga. Telo se namreč trudi, da bi se ohladilo, zato ne pride toliko kisika do mišic kot običajno. Ne mučite se, ampak se raje prilagodite, tako boste naredili uslugo sebi pa tudi vašemu telesu. Glavno je, da trening spravite pod streho pa čeprav počasnejši kot običajno.

Tek zaključite predčasno, ker vas utruja?
So dnevi, ko preprosto ne gre tako kot bi si želeli. Teke, ki smo jih že navajeni, preprosto ne moremo odteči, saj nas nekaj kilometrov pred ciljem zaustavi utrujenost. Kaj storiti? Poskusite izmenjevati tek in hojo, saj vam bo to pomagalo, da boste zdržali do konca. Hoja namreč omogoča mišicam oddih od napora, zato boste lažje nadaljevali s treningom.

Ko kljub vsemu ne gre …
Se zgodi, da trening kakšen dan preprost ne steče. Ne obremenjujte se s tem in raje poslušajte svoje telo. Namesto teka si raje privoščite dolg sprehod. Ravno tako boste nekaj naredili zase in za svoje telo.
Značke: Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ