Ogljikovi hidrati so še vedno najboljše gorivo za tek

Ogljikovi hidrati so še vedno najboljše gorivo za tek
28.02.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Strokovnjaki so ugotovili, da se od vseh mogočih načinov prehranjevanja za tekače na dolge proge najbolje obnesejo tisti, ki vsebuje zadostno količino ogljikovih hidratov.

Raziskovalci inštituta za zdravje avstralske katoliške univerze Mary Mackillop, so preučevali, kako telo uporablja vire ogljikovih hidratov in maščobo med visoko intenzivnimi treningi in med daljšim tekom. V študiju so 12 profesionalnih tekačev moškega spola testirali v štirih skupinah, pri katerih so ti tekli na tekaški stezi s 95 odstotno hitrostjo najboljšega maratonskega časa, in sicer tako dolgo, dokler se niso utrudili. Pred vsakim od štirih izzivov so tekači zaužili še obrok pred treningom z različno hranilno vrednostjo. Sodelujoči v prvem in drugem izzivu so zaužili ogljikove hidrate v obliki želeja, sodelujoči v tretjem in četrtem izzivu, ki so se čez noč postili, pa so ravno tako zaužili žele, a le ta ni vseboval kalorij. Da bi ugotovili, ali blokiranje uporabe lastne telesne maščobe kot vir energije, okrni tek, so tekmovalci v zadnjih dveh skupinah zaužili še nikotinsko kislino, ki preprečuje, da bi telo med tekom uporabljajo maščobne zaloge.
Končni rezultati so pokazali, da kljub temu, da je telo manjšo količino maščobe res da uporabilo za gorivo, so bili ogljikovi hidrati še vedno številka ena. In tudi uživanje nikotinske kisline ni onemogočilo sposobnosti telesa, da bi to ogljikove hidrate uporabilo za gorivo.

Zato so strokovnjaki zaključili, da so ogljikovi hidrati še vedno najboljši vir goriva za dolge teke. Tudi zato je zelo pomembno, da pred zahtevnimi izzivi zapolnite svoje zaloge z uživanjem kvalitetnih virov ogljikovih hidratov, četudi sicer prisegate na uživanje večjih količin maščob in manjše količine ogljikovih hidratov.

Seveda pa je zelo pomembno, da uživate kvalitetne oziroma polnovredne ogljikove hidrate, kot so različna žita, škrobnata zeljenjava in drugo.

Povzeto po: Carbs still on top as fuel, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ