Omotica pri tekačih

Omotica pri tekačih
27.07.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Omotica je pri športno aktivnih kar pogost problem. Zakaj je temu tako in ali se ji lahko izognete pa izveste v naslednjih vrsticah.
Omotica je pogosta težava pri tekačih in drugih športno aktivnih. Pojavi pa se takrat, ko spremenimo položaj telesa, ko se, na primer, dvignemo iz sedečega ali ležečega položaja. Strokoven izraz za to stanje se imenuje ortostatična hipotenzija, povzroči pa jo zapozneli dotok krvi v možgane, kar povzroči omotico ter ob tem tudi zamegljen vid, šibkost, slabost, zmedenost ali omedlevico. Posebej močni so simptomi lahko po težjem treningu, ko so žile razširjene, zato se lahko tudi zgrudite.
Do ortostatičnih sprememb sicer pride takrat, ko kri ob premiku v stoječi položaj obstoji v nogah in je večina krvi pod srcem. Če, na primer, trenirate vzdržljivostne športe, so žile v nogah razširjene, srčni utrip nizek, črpanje krvi v srce in v možgane pa ravno toliko zapoznelo, da tkivo pusti za nekaj trenutkov brez kisika, zato se tudi lahko počutite omotične. Seveda boste ob takih trenutkih morali telesu le dati nekaj časa, da pride k sebi.
Posebej pozorni pa morate biti na taka stanja tisti, ki jemljete zdravila, ki delujo na krvni obtok (na primer zdravila za pritisk), saj to stanje lahko vodi v omedlevico, kar pa lahko povzroči padec in s tem dodatne poškodbe.

Povzeto po Lightheadedness in runners, dostopno tukaj
Značke: Trening, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ