Po hribu navzdol za boljše rezultate

Po hribu navzdol za boljše rezultate
25.04.2024 AVTOR: Tina Ambrožič
Si želite izboljšati hitrost in moč v nogah? Potem tecite po hribu navzdol. Preberite si, kako začeti in na kaj paziti.

Če želite izboljšati moč v svojih nogah in hitrost teka, bodo vaši treningi morali postati zahtevnejši. Med fartleke, intervale in sprinte boste morali vključiti tudi tek po hribu gor in predvsem navzdol. Prav slednje bo pomagalo pri krepitvi sklepov in mišic, zaradi česar bo tudi poškodb manj, tek po ravnini pa bo še hitrejši.

Seveda je tek po hribu navzdol za telo lažji kot tek po hribu navzdol. A vseeno previdnost nikoli ni odveč, zato se držite naslednjih smernic:
- Čeprav na videz lažji, je tek navzdol vseeno večja obremenitev za kolke, kolena in stegenske mišice. Zato se za tek po hribu navzdol raje nekoliko upočasnite.
- Upočasnitev je priporočljiva tudi za to, da ne boste s stopali pristali na peti, ampak na celem stopalu, saj se bo tako sila udarca ob stiku s tlemi lepo prerazporedila čez telo.
- Pri teku navzdol se je dobro tudi nekoliko nagniti naprej, saj se tako spremeni ravnotežje telesa in boste zato lažje s celim stopalom pristali na tleh

Dovolj bo že, če boste tek po hribu nazdol izvedli dva do trikrat tedensko, lahko tudi v kombinaciji z že predvidenim treningom. In ne ustrašite se, če vas bodo po takih treningih bolj bolele stegenske mišice. To je zato, ker so te s tekom navzdol pod večjim pritiskom oziroma bolj obremenjene. A bolj kot boste vadili, močnejše bodo, vaši teki po ravnem pa hitrejši.

Prirejeno po Improve strenght and speed with downhill training.

Značke: Trening, Tek, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ