Prehrana: Tako lahko ohranjate zdrave navade!

Prehrana: Tako lahko ohranjate zdrave navade!
29.09.2013 AVTOR: Tina Ambrožič
Kaj potrebujete za to, da bi se prehranjevali zdravo in v pravih količinah? Mi poznamo odgovor tudi na to.
Le tek za vzdrževanje telesne teže ne bo dovolj. Urejeno morate imate tudi prehrano, ki mora biti zdrava ter v ustreznih količinah.

1. Omejite količine
Tek ni izgovor za to, da lahko pojeste vse, kar vam pride pod roke. Še vedno velja, da če boste pojedli več kot porabite, bo teža seveda narasla. Sicer vam ne bomo težili s seznamom prepovedane in dovoljene hrane, a pomembno je, da nadzorujete, koliko je zaužijete. Zaželjeno je, da jeste večkrat dnevno, a to pomeni, da morate porcije hrane, ki jo zaužijete smiselno porazdeliti čez dan.

2. Vzemite si čas
Kot že rečeno, jejte večkrat dnevno, na 3-4 ure. Ko jeste, si za hrano vzemite čas, saj možgani potrebujejo okoli 20 minut, da zaznajo sitost. Če boste hiteli, se bo ste prenajedli, kar seveda ni dobro.

3. Beležite, kar zaužijete
Da bi se naučili kdaj in koliko jesti, si nekaj dni beležite vse, kar zaužijete. Ob tem si tudi zapišite ali ste, ko kaj jeste, tudi zares lačni ali ne. Tako boste tudi videli, kakšne težave imate in ob katerih urah pojeste preveč.

4. Ali veste, koliko kalorij ima hrana, ki jo jeste?
Dobro je, da veste, koliko kalorij ima hrana, ki jo uživate. To lahko preverite, na primer, na strani calorieking.com Tako kot beležite, kaj uživate, beležite tudi kalorični vnos. Sčasoma boste (vsaj okvirno) vedeli, koliko kalorij ima hrana, ki jo uživate. Tako vam bo tudi jasno, ali uživate dovolj kalorij, preveč ali premalo za vaš način življenja.

5. Kaj uživati?
Še vedno velja, da diete niso učinkovite, če želite trajno izgubiti in obdržati težo. Učinkovit je spremenjen življenjski stil, ki vključujejo uravnoteženo prehrano in redno vadbo. Zato dajte prednost svežim in kvalitetnim živilom, pregrehe pa naj bodo na jedilniku zgolj občasno. Morda bo prehod sprva težak, a ko se boste na to navadili, bo to postalo del vas. Z uravnoteženo prehrano in gibanjem pa se bo izboljšalo tudi vaše počutje.

Prirejeno po članku The 4 Tools For Healthy Eating Every Runner Needs (v Eat Right, Run Smart and Slim Down)
Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ