Premajhen vnos kalorij lahko povzroči težave s prebavo

Premajhen vnos kalorij lahko povzroči težave s prebavo
16.07.2021 AVTOR: A. T., Foto: Fage/ Facebook

Preverite zakaj lahko uživanje nezadostne količine kalorij resno prizadene vašo prebavo.

Športniki vedo, da hrana očitno vpliva na zdravje črevesja, a tudi to, koliko je zaužijete, je lahko pomemben dejavnik, kaže nova raziskava v reviji Nature. Izkazalo se je namreč, da je več res boljše.

Raziskovalci so preučevali 80 starejših žensk, katerih teža je bila od nekoliko prekomerne do močno debele, in jih 16 tednov razdelili v dve skupini. Polovica udeležencev je sledila medicinsko nadzorovanemu načrtu nadomestnih obrokov z napitki, ki so skupno imeli približno 800 kalorij na dan. Druga polovica je bila kontrolna skupina, ki je v teh mesecih ohranila svoje običajne navade in težo. Analiza črevesnih bakterij je bila opravljena za vse udeležence pred in po študijskem obdobju.

Po štirih mesecih sta bila število in vrsta mikroorganizmov v kontrolni skupini enaka kot na začetku. Toda pri nizkokalorični dieti so se pokazale pomembne in problematične spremembe. Udeležencem v nizkokalorični skupini so se bakterije prilagodile tako, da so absorbirale več molekul sladkorja za preživetje, kar je ustvarilo neravnovesje, ki je spodbudilo povečanje števila bakterijskih sevov. Posebej močno se je povečala vrsta, imenovana Clostridioides difficile, znana tudi kot C. diff., ki lahko povzroči diarejo in kolitis (vnetje notranje obloge debelega črevesa). Centri za nadzor bolezni so ugotovili, da lahko te bakterije postanejo kronične tudi ob rednem zdravljenju.

Po besedah Kristin Gillespie, dietetičarke in prehranske svetovalke, ta učinek prehranjevanja z nizko vsebnostjo kalorij ni presenetljiv. Povedala je, da je količina hrane, ki jo zaužijemo, del tistega, kar hrani koristne črevesne bakterije. »Vrsta in količina živil, ki jih zaužijemo, hranijo tudi naše črevesne bakterije, zato ima naša prehrana tako pomembno vlogo pri sestavi in zdravju črevesnega mikrobioma,« je dejala.

Čeprav ponovno pridobivanje teže ni bilo del študije, prejšnje raziskave poudarjajo, da je lahko tudi to velik problem. Ko hitro shujšate - kar se lahko zgodi, ko znižate vnos kalorij - in to težo znova pridobite po vrnitvi na bolj vzdržno količino kalorij, ti kilogrami niso sestavljeni na enak način. Kar izgubite je stopnja maščobe in mišične mase, toda to, kar znova pridobite, je večinoma maščoba, je dejal Gillespie. To je lahko težavno za sestavo telesa, saj boste med tem še naprej izgubljali mišično maso, je dodala.

Očitno je, da 800 kalorij na dan še zdaleč ni dovolj, še posebej, če ste aktiven športnik. A koliko jih v resnici potrebujete? Medtem ko bo vaše natančno število kalorij odvisno od številnih dejavnikov, vključno s spolom, starostjo, težo in stopnjo aktivnosti, naj bi aktivni moški zaužili do 3000 kalorij na dan, medtem ko bi aktivne ženske morale zaužiti 2.400 kalorij na dan. Vendar je vredno vložiti nekaj časa, da ugotovite, koliko dnevnih kalorij vam najbolj ustreza, kar lahko vključuje posvetovanje z dietetikom.

Povzeto: Wondering How to Improve Your Gut Health? Eat Enough Calories, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ