Preprečite krče

Preprečite krče
20.05.2013 AVTOR: Tina Ambrožič
Kako lahko s hrano omejite ali celo preprečite nadležne krče v mišicah.
Vas med tekom pogosto zgrabi krči v eni ali obeh nogah in ne veste zakaj? Za krče obstaja veliko različnih vzrokov in težko rečemo, da vam bo pri preprečevanju le-teh pomagala le ena stvar. Nekaterim pomaga sprememba treninga, masaža ali lažje raztezanje; drugim pa izboljšana prehrana ter hidracija telesa. Nekaj nasvetov, ki vam bodo v pomoč smo našli tudi na spletni strani Runner's World. Celoten članek si lahko preberete tukaj.

Hidracija
Nezadostna hidracija je najpogostejši vzrok mišičnih krčev, sploh če trenirate v vročini ter med treningom ne zaužijete dovolj tekočine. A koliko sploh morate popiti, da bo vaše telo ustrezno hidrirano? Lahko vam pri tem pomaga barva urina. Če je le-ta svetel, potem ste dovolj hidrirani. Sicer pa, če izvajate daljše treninge, spremljajte težo pred in po treningu ter to, koliko se spotite, da boste lažje ocenili potrebo po tekočini.

Uživajte hrano bogato s kalijem
Neravnovesje elektrolitov, tudi kalija, v telesu lahko prispeva k povečani količini krčev v mišicah. Zato je dobro, da uživate hrano, ki vsebuje veliko kalija, predvsem banane, pomaranče, krompir, špinačo, paradižnik in avokado. Le-tej imajo poleg mineralov tudi veliko drugih hranljivih snovi, ki so dobre za telo.

Kaj pa natrij?
Res je, da znanstveniki opozarjajo, da s soljo (ki vsebuje natrij) ni dobro pretiravati, a če se veliko potite, je zgodba nekoliko drugačna. Kombinacija izgube natrija in potenja ter uživanja hrane z nizko vsebnostjo soli, lahko vodi do neravnovesja elektrolitov v telesu in s tem k mišičnim krčem. Če torej veliko tečete in se potite ter imate obenem še težave z mišičnimi krči, malce več soli v prehrani ne bi smel biti problem. Mogoče ne bo odveč, če boste ob naslednjem dolgem teku imeli s seboj tudi ustrezen športni napitek.
Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ