Previdno v toplejših dneh!

Previdno v toplejših dneh!
04.06.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Poletje je pred vrati in z njim visoke temperature, ki pa za tekače lahko predstavljajo tudi veliko nevarnost. Kaj lahko storite, da se ji izognete?
Tek v vročini ni najbolj priporočljiv. Vsako telo sicer toploto sprejema na drugačen način, a vseeno so učinki vročine pri vseh podobi – slabši tek, zapoznela regeneracija, utrujenost in še kaj. Telo mora namreč delati še bolj, da bi se ohladilo, ko so temperature višje. Ljudje, ki živijo v toplejših okoljih so bolj prilagojeni nanjo kot tisti, ki živijo v hladnejših okoljih.
Da bi bil tek res varen tudi v poletnih dneh, boste morali treninge nekoliko prilagoditi. Pa poglejmo, kako lahko to storite …

Vadba v telovadnici

Marsikateri tekač ni najbolj navdušen nad tekom na tekaški stezi. A sploh ni tako zoprno kot se vam morda zdi. Tek si lahko popestrite z intervalnimi in tempo teki ali pa opravite lahkotnejše treninge. V vsakem primeru bo pri nižji temperaturi telo po vadbi lažje regeneriralo kot bi se sicer.

Zamenjajte vadbo
Če vročinski val traja dlje časa, si lahko pomagate tudi z drugimi vrstami vadbe in tečete nekoliko manj. Poskusite lahko s kolesarjenjem, plavanjem, aerobiko, cross fitom in drugimi vrstami vadbe pri katerem razgibate celo telo.

Trenirajte zgodaj zjutraj Dolge teke je v toplejših dneh sicer bolje opraviti zgodaj zjutraj, okrog petih, na primer. Tako imate dovolj časa, da tek opravite še preden se ozračje segreje. Sicer pa je tudi zaradi vročine poleti dobro teci na kratke razdalje in dolge pustiti za hladne, zimske mesece.

Povzeto po: www.runnersworld.com/running- tips/three-ways-to-safely-run- in-a-heat-wave
Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ