Raztezanje pred ali po teku?

Raztezanje pred ali po teku?
08.09.2013 AVTOR: Tina Ambrožič
Se je sploh priporočljivo raztezati in če že, kdaj?
Debate o raztezanju se vlečejo že leta. Nekateri menijo, da je priporočljivo, saj naj bi preprečilo poškodbe. Spet drugi temu nasprotujejo in pravijo, da ravno to lahko pripelje do poškodb. No, raziskovalci zaenkrat niso uspeli dokazati, da bi t.i. statično raztezanje preprečilo poškodbe ali celo izboljšalo performans. Pri preprečevanju poškodb je predvsem pomembno ogrevanje, ki pa je sestavljeno iz sklopa gibov, ki nimajo veliko skupnega s posameznikovo prožnostjo.

''Če je tek prijeten in nimate težav s poškodbami, potem ni potrebe po raztezanju,'' pravi William O. Roberts, profesor oddelka družinske medicine in javnega zdravja na zdravstveni šoli Univerze v Minnesoti.

Pred vadbo je bolje, da se ogrevate z dinamičnim raztezanjem. Tej gibi, ki vključujejo tudi brcanje predse, visoko dviganje kolen, itd. namreč izboljšajo razpon gibov in sprostijo mišice, ki jih boste uporabili med tekom. Povišajo tudi srčni utrip, telesno temperaturo in krvni obtok, zato se hitreje počutite ogrete in tečete bolj učinkovito.

Če čutite, da so po teku določeni deli vašega telesa zategnjeni (stegna, meča, boki, vezi itd.), potem vam malce raztezanja ne bo škodilo. Ni pa to potrebno.
Raztezanje lahko povzroči le rahko nelagodje v mišicah, a bolečina ne sme biti ostra ali intenzivna. Če je, odnehajte.

Prirejeno po članku Should I stretch before or after my runs? Dosegljivo tukaj.
Značke: Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ