S hrano do hitrejšega okrevanja po poškodbah

S hrano do hitrejšega okrevanja po poškodbah
18.02.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Ne le počitek, tudi hrana vam lahko pomaga okrevati po poškodbah.

STRESNE FRAKTURE
Stresne fakture se pogosto pojavijo zaradi pretirane obremenitve, ki nastane pri prehitrem povečanju kilometrine ali pretirani obremenitvi v kratkem obdobju. Ko so mišice utrujene namreč obremenitev prevzamejo tudi kosti, ki lahko počijo. Sicer pa največkrat do stresnih fraktur pride v stopalih, lahko pa tudi v drugih delih nog.

Jejte: Kalcij in vitamin D
Hrana, ki vsebuje kalcij in vitamin D vam lahko pomaga pospešiti celjenje počenih kosti, zato v primeru omenjene poškodbe uživajte več živil, ki ti dve hranili vsebujeta. Kalcij sicer najdete v mleku in mlečnih izdelkih, špinači, nekateri zelenjavi, izdelkih iz soje itd. Vitamin D pa je najbolje dobiti z izpostavljenostjo soncu, najdete pa ga tudi v določeni hrani, in sicer v rumenjakih, lososu, tuni, sardinah, gobah itd.

OPERACIJA KOLEN
Ne glede na to, kakšno operacijo ste imeli na področju kolen, hranila, ki jih boste zaužili vam bodo zagotovo v pomoč pri okrevanju.

Jejte: Beljakovine, kolagen in cink
Beljakovine so seveda ključnega pomena za regeneracijo tako mišic, kot tudi poškodovanega tkiva. Najdete pa jih v živilih živalskega izvor, ribah, mleku in mlečnih izdelkih ter tudi v nekaterih rastlinah, žitih in semenih.
Kolagen spodbuja celjenje ran, zato ga ne smete zapostaviti. Zaužijete pa ga lahko v obliki prehranskega dodatka ali z mesom, kjer ga je tudi največ.
Nenazadnje vam bo pri okrevanju pomagal tudi cink, ki ga ob mesu in ribah najdete tudi v mlečnih izdelkih, polnovrednih žitih in fižolu.

TENDONITIS ALI PLANTARNI FASCIITIS
Vnetja, kot sta tendonitis in plantarni fascitis, so za vsakega športnika prava nočna mora. A s počitkom in ustrezno hrano ju je moč kar hitro sanirati.

Jejte: Hrano, bogato z antioksidanti in zdrave maščobe
Antioksidanti delujejo protivnetno, zato je zaželjeno, da jih uživate čim več. Sicer pa jih najdete v sadju in zelenjavi, ki ju je tako in tako priporočljivo uživati večkrat dnevno.
Zdrave nenasičene maščobe ne koristijo le zdravju, ampak se uspešno borijo tudi proti vnetjem. Zato naj v vaši prehrani ne manjka olivnega olja, avokada, rib in drugih živil, ki vsebujejo zdrave maščobe.

PRETEGNJENE MIŠICE
Pretegnjene mišice morda niso tako velika težava kot druge poškodbe, a vseeno je dobro, da težavico hitro sanirate, da bi lahko čim prej neovirano tekli.

Jejte: BCAA ali razvejane aminokisline
Razvejane aminokisline ali BCAA – levcin, izolevcin in valin vam pomagajo ohraniti mišice v dobrem stanju. Največ omenjenih aminokislin najdete v piščancu, tuni, lososu in jajcih, če jih ne jeste pa posezite po prehranskih nadomestkih.

Povzeto po: Injured? These Nutrients Can Help You Recover, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ