So mlečni izdelki dobri ali slabi za vas?

So mlečni izdelki dobri ali slabi za vas?
20.01.2019 AVTOR: A. T., Foto: Fage/ Facebook

Preverite, kaj je res, kaj ne in zakaj.

O mlečnih izdelkih je bilo napisanega že veliko, pogosto tudi več negativnih kot pozitivnih besed. A resnica je, da so tovrstna živila zelo koristna za vas, če le nanje niste občutljivi ali celo alergični. So namreč odličen vir beljakovin, kalcija in maščob, ki so za naše zdravje skorajda nepogrešljive.

Koristijo vašim mišicam ...
Čokoladno mleko ni zaman odličen obrok po treningu - vsebuje namreč tako beljakovine kot tudi ogljikove hidrate. Prve pospešijo regeneracijo mišic, drugi pa zapolnijo spraznjene zaloge glikogena v njih. Nenazadnje pa so mlečni izdelki tudi dober vir kalija, ki poskrbi za zdravo delovanje mišic.

... in kostem
Čeprav lahko kosti krepite tudi s pomočjo različnih vaj, vaše kosti vseeno potrebujejo kalcij, da bi rastle in ostale močne. Mlečni izdelki sicer niso najboljši vir kalcija, so pa še vedno dober vir tega. V 250ml mleka ga je okoli 300mg, v 250ml jogurta pa 450mg.

Maščoba pomaga telesu aborbirati hranila
Brez maščob telo ne more predelati pomembnih hranil, ki so topne v maščobi, kot so vitamini A, D, E in K. Obenem so določene maščobe, kot so, na primer omega-3 maščobe, pomembne za zdravje vaših možganov. Nenazadnje pa maščobe poskrbijo tudi za to, da ste bolj siti in zato ne posegate po prigrizkih. Seveda pa vam z nasičenimi maščobami ni potrebno pretiravati, dnevno naj bi jih zaužili le okoli 10%.

Kdaj mlečnih izdelkov ni dobro uživati?
Kljub vsem pozitivnih učinkom na zdravje, uživaje mlečnih izdelkov ni priporočljivo za tiste, ki so nanje občutljivi ali celo alergični. Tovrstne težave se kažejo z napihnjenostjo, plini, diarerjo, bruhanjem, izpuščaji, težavami z dihanjem itd. Da bi vaše telo pridobila hranila, ki so v mlečnih izdelkih, pa morate uživati več drugih živilih, ki jih vsebujejo. Če je potrebno, si lahko pomagate tudi s prehranskimi dodatki.

Povzeto po: Iz dairy bad for you?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ