So za poškodbe res krivi tekaški copati?

So za poškodbe res krivi tekaški copati?
18.02.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Raziskave, opravljene pri triatletih, so pokazale, da do poškodb najpogosteje pride prav pri teku, krivec zanje pa naj bi bili tekaški copati. Pa je temu res tako?

Kot so pokazale raziskave, se ravno pri teku zgodi največ poškod, razlog za to je predvsem v tem, da je tek aktivnost, ki najbolj obremeni telo. A novinar Christopher McDougall je v knjigi Rojeni za tek kot razlog za poškodbe postavil teorijo Stevena Robbina, ki pravi, da so zanje krivi predvsem tekaški copati. Slednji so namreč vse bolj tehnološko napredni in tako spodbujajo nenaravno mehaniko stopala, pri kateri pride do obremenitve tkiva spodnjih okončin. Ta teorija v praksi sicer nikoli ni bila potrjena, se pa veliko strokovnjakov vseeno strinja, da so tekaški copati danes res zelo tehnično izpopolnjeni, a nihče ne trdi, da so le copati krivi za poškodbe. Zanje so, poleg copat, lahko krivi tudi naša teža, pretežno sedeč način življenja, trde površine in predolge tekaške razdalje. Poglejmo si omenjene dejavnike pobliže:
Telesna teža: Populacija na splošno postaja vse težja, saj živimo v svetu, v katerem je hrane v izobilju. Višku telesne teže pa se kljub aktivnosti ne morejo izogniti niti tekači. A višja kot je teža, večja je tudi možnost za poškodbe.
Sedeč način življenja: Zaradi dela smo pogosto primorani ure in ure sedeti pri mizi, zato, četudi tečete slabo uro dnevno, to še ne pomeni, da ste dovolj aktivni. Aktiven način življenja na splošno (torej veliko premikanja tudi med delom in hoja ali kolesarjenje na poti v službo in iz nje itd.) prepreči mišična in položajna neravnovesja, ki sicer zmanjšujejo stabilnost sklepov.
Trde površine: Če so naši predniki tekli po blatu, pa mi večino tečemo po betonu, ki je prav tako lahko kriv za tekaške poškodbe.
Predolge tekaške razdalje: Naši predniki povečini niso prakticirali tekov na dolge razdalje, kot to počnemo danes, zaradi česar so tudi poškodbe bolj pogoste.

Kaj je torej resničen razlog za poškodbe?
Resničen razlog za poškodbe v prvi vrsti niso tekaški copati, teža, sedeč način življenja, površine po katerih tečemo ali predolge razdalje. Tek je šport, ki izjemno obremeni telo, zato tudi prihaja do poškodb. Seveda pa lahko ta vpliv teka na telo zmanjšate tako, da si nabavite primerne tekaške copate, po potrebi zmanjšate telesno težo, tečete po mehkejših površinah in krepite svoje telo z utreznimi vajami za moč.

Povzeto/ prirejeno po: Are shoes really to blame for running injuries, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Oprema
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ