Spomladanske alergije in tek

Spomladanske alergije in tek
02.04.2023 AVTOR: Tina Ambrožič
Se tudi vi spomladi spopadate z alergijo na cvetni prah, ki vam otežuje gibanje na prostem? Preberite si, kako se s to težavo spopadete.

Ugotovite, kaj vam povzroča težave
Najhitreje boste težavo rešili tako, da boste vedeli, katere rastline vam povzročijo največ težav, saj se boste tako lahko izognili krajem, kjer te rastejo. Če tega ne veste, pa preprosto bodite pozorni, na katerih delih, kjer se gibate, pride do težav. Tako boste hitro ugotovili, katere poti so primerne za tek v tem obdobju.

Opravite testiranje na alergije
Če želite točno vedeti na kaj vse ste alergični, se oglasite pri zdravniku, ki vas bo poslal na testiranje za alergije. Ko boste vedeli, kaj vam povzroča težave, boste tudi vedeli, kako načrtovati svoj tek, da se izognete neprijetnostim.

Tecite ob pravem delu dneva
Če vam alergije povzroča cvetni prah, raje ne tecite zjutraj, saj je koncentracija tega v tem času visoka. Zato trening raje prestavite na večer.
Prav tako pa bodo težave manjše, če boste tekli po dežju, saj ta spere cvetni prah.

Pazite na higieno
Ker se cvetni prah nabira na oblačilih, koži in laseh, je dobro, da se po gibanju na prostem preoblečete, stuširate in razčesete ali celo umijete lase. Tako boste s telesa odstranili cvetni prah, ki bi vam lahko povzročal težave.

Pomagajte si z antihistaminiki
Za lajšanje težav ob alergijah se uporablja antihistaminike, ki jih dobite v lekarni in običajno brez recepta. Omilijo pa simptome alergij, kot so kihanje, smrkanje in solzenje.

Trenirajte v telovadnici
Če so težave prehude, se na prostem ne zadržujte prepogosto, saj bo tako vaše počutje še slabše. Treninge tako raje oddelajte v telovadnici, saj bo tudi to bolje kot nič, če ne še bolje, saj si lahko trening naredite bolj razgiban.

Značke: Trening, Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ