To je resnica o tem, koliko beljakovin, bi morali zaužiti

To je resnica o tem, koliko beljakovin, bi morali zaužiti
31.12.2017 AVTOR: Tina Ambrožič
Beljakovine so sestavni del prehrane vsakega športnika, a mnogi jih v želji, da bi jih zaužili dovolj, zaužijejo preveč.

Tudi vi ne morete brez svojega beljakovinskega napitka, ki vam nadomesti številne prigrizke in je vaš prvi obrok po treningu? Niste edini. Vse več ljudi preprosto ne more brez njih, mnogi tudi zato, ker se bojijo, da bi ne zaužili dovolj beljakovin, saj naj bi jih kot športno aktivni potrebovali več, da bi si ustvarili mišično maso. A resnica je, da boste do te prišli predvsem z redno vadbo. Sicer pa pretirano uživanje beljakovin, sploh tistih živalskega izvora, lahko povzroči številne zdravstvene težave, med drugim prehitro staranje. Presežek zaužitih beljakovin se naloži v telesno maščobo oziroma se izloči iz telesa skozi ledvice ter lahko ob tem povzroči nalaganje kalcija in ledvične kamne.
Kaj torej storiti, da bi se težavam izognili? Preprosto – zaužijte le toliko beljakovin kot jih zares  potrebujete. Strokovnjaki priporočajo, da naj bi odrasel aktiven posameznik dnevno zaužil 0.8g beljakovin na kilogram telesne teže, če ste telesno aktivni pa je ta meja nekoliko višja. Pri profesionalnih atletih, ki trenirajo po več ur dnevno se povzpne celo na 1.37g beljakovin na kilogram telesne teže dnevno. Sicer pa pazite, da z uživanjem beljakovinskih napitkov ne boste pretiravali, raje posezite po pravi hrani. Pri tem ne pretiravajte z uživanjem živalskih beljakovin, temveč raje poskusite zaužiti več rastlinskih beljakovin, ki jih najdete v kvinoji, tofuju, stročnicah, oreščkih itd.


Povzeto po: The truth about protein powders, ki je dostopen tukaj

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ