To vam lahko vaš srčni utrip pove o vašem zdravju

To vam lahko vaš srčni utrip pove o vašem zdravju
16.12.2019 AVTOR: A. T., Foto: Garmin/ Facebook

Višina vašega srčnega utripa v mirovanju najverjetneje ni nekaj na kar pogosto mislite. Vseeno pa je zelo pomembna, saj vam lahko pove veliko o vašem počutju in zdravju. Preverite, kaj ...

Niste dovolj aktivni
Normalen srčni utrip povprečnega odraslega je 60-100 udarcev na minuto ali 40-60 udarcev na minuto, če ste atlet v dobri kondiciji. Če večino dneva sedite, se bo vaš srčni utrip bolj približal zgornji meji tega razpona, razlog temu pa je, da je vaše srce manj učinkovito. Dobra novica? S tem, ko ste redno zmerno do zelo aerobno aktivni (hiter sprehod, kolesarjenje, plavanje), boste pomagali srcu, da postane bolj učinkovito pri črpanju krvi, morda pa boste celo izgubili kakšen kilogram, kar bo vse sčasoma pomagalo znižati srčni utrip in obenem tudi možnosti za bolezni scra in ožilja v poznih letih.

Preveč trenirate
vztrajnost vas lahko vodi uspeh, pretiravanje pa je kaj hitro lahko usodno. Če opazite, da se vaš srčni utrip povečuje, ko na treningu delate na polno in tudi v času počitka, potem vam telo sporoča, da morate intenzivnost malce zmanjšati. Dajte mu čas, da se odpočije, saj se bo tako regeneriralo in prilagodilo, da boste lahko trenirali še bolje.

Preveč ste pod stresom
Daljši duševni in čustven stres lahko povzroči, da srčni utrip v mirovanju sčasoma začne naraščati. In ko je utrip ves čas povišan, je višja tudi vaša možnost za srčni napad, kap in še kaj. Zato se poskusite sprostiti – berite, meditirajte, pojdite na sprehod s prijatelji, naučite se pravilno dihati. Redno psroščanje namreč pomaga premagati stres, ki lahko vodi v nižji srčni utrip.

Manjka vam spanca
Ste vedno izčrpani? Kronično pomanjkanje spanja, ki lahko vodi v utrujenost, slabši metabolizem in nenehno poseganje po prigrizki, lahko privzdigne tudi srčni utrip. Zato se potrudite, da boste vsako noč spali vsaj 7 ur.

Dehidrirani ste
Če v vročih poletnih opazite začasno povečanje srčnega utripa, vam telo morda sporoča, da je čas, da se ohladite. Seveda pa lahko preprosto pomeni, da ste dehidrirani, še posebje, če ste bolj žejni kot običajno, če imate suha usta in je vaš urin bolj temen kot običajno. Da boste lažje znižali srčni utrip, zaužijte več tekočine.

Morda imate zdravstvene težave
Če sopete, vas daje nenavadna utrujenost, omotica, ste pretirano žejni/urinirate in se je vaš srčni utrip poveča, imate morda težave s srcem in ožiljem, hipertirozo ali diabetes tipa 2. No, nizek srčni utrip ni vedno idealen, v kombinaciji s simptomi zgoraj, namreč lahko nakazuje na težave z električnim sistemom srca. Če vas skrbi, da bi to lahko morda bila težava, se posvetujte z zdravnikom.

Imajte v mislih
Če opazite spremembo v srčnem utripu, a se vam nobeden od zgoraj naštetih scenarijev ne zdi možen, sta še dve stvari, ki lahko igrata vlogo pri vaši težavi, in sicer starost in zdravila.

Srčni utrip v mirovanju se poveča z leti
Srčni utrip v mirovanju se z leti poveča. Da bi zmanjšali učinek staranja na krvožilje, morate vaditi glede na cone srčnega utripa, kar vam bo posledično pomagali zmanjšati utrip v mirovanju.

Zdravila vplivajo na srčni utrip
Spremembe srčnega utripa v mirovanju so lahko rezultat zdravil na recept, kot so zdravila za astmo, depresijo, debelost in sindrom motnje pozornosti, ki vse povečajo srčni utrip v mirovanju. Nasprotno pa ga zdravila za hipertenzijo in srčne težave (betablokerji itd.) srčni utrip običajno zmanjšajo.

6 things your resting heart rate can tell you about your health, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ