Vaje z utežmi, s katerimi boste okrepili telo

Vaje z utežmi, s katerimi boste okrepili telo
25.09.2019 AVTOR: A. T., Foto: Reebok/ Facebook

Okrepite svoje telo in tecite še bolje.

Mišljenje, da boste zaradi vaj z utežmi imeli mišic kot profesionalni dvigovalci uteži, je zmotno. Vaša mišična masa bo morda res za odtenek večja in na pogled boste videti tudi bolj močni, a daleč od videza nabildanih mišičnjakov. Vam bodo pa vaje z utežmi zagotovo pomagale do močnejših mišic, ki vam bodo pomagale pri teku. S tekom namreč nenehno izpostavljamo telo stresu in pogosto premagujemo njegovo meje. Zato bolj kot je vaše telo okrepljeno in pripravljeno na take izzive, lažje jih bo preneslo in manj težav boste imeli z zdravjem in poškodbami. A zakaj prav vaje z utežmi se sprašujete? Ker je telo tako pripravljeno na obremenitev, spoh takrat, ko ste že utrujeni in začne vaše telo izgubljati pravo postavitev med tekom, to pa lahko vodi v poškodbe. Katere vaje torej izvajati, da bo vaše telo močno in pripravljeno na zahtevne tekaške podvige? To lahko preverite spodaj. Vsako vajo izvedete v treh setih z 10, 15 ali 20 ponovitvami. Pazite pa tudi, da se boste pred začetkom vaj dobro ogreli, da se izognete poškodbam.

Mrtvi dvig
Ta vaja učinkuje na stegna in spodnji del hrbta, ki sta med najbolj problematičnimi področji pri tekačih. Kako jo izvedete učinkovito in pravilno, pa izveste v spodnjem videu.


Vir: Bowflex/ Youtube

Obtežen privzdig nog
Ker so dela pri večini ljudi pretežno sedeča, ima veliko tekačev šibke kolke in omejeno gibanje kolen. Ta vaja pa deluje prav na omenjena dva sklepa in oponaša gibe med tekom, ki se s pomočjo vaje sčasoma okrepijo. To pa tudi pomeni, da boste lahko tekli dlje, bolj učinkovito, močneje in hitreje.


Vir: Howcast/ Youtube

Dvig uteži nad glavo
Okrepljen zgornji del telesa poveča vašo zmožnost, da vaš trup ter - tudi roke in ramena, med tekom ves čas ustrezno stojijo, tudi takrat, ko ste utrujeni.


Vir: Men’s Health/ Youtube

Dvig uteži v naklonu naprej
Če boste to vajo izvajali pravilno, boste okrepili tako stegenske mišice kot tudi kolke in celoten hrbet in trup. Stabilnost telesa med tekom je namreč zelo pomembna pri vzdržljivostnih tekačih.


Vir: Women’s strength nation/ Youtube

Dvigovanje uteži v planku
Trup je center telesa in nadzoruje vse, kar se zgodi. Če je mehak, boste med tekom pretirano rotirali in zapravljali energijo na mahanju z rokami. Zato je ključno, da je vaš trup močan, da tako zapravite manj energije in tečete bolj učinkovito in dlje.


Vir: Built lean/ Youtube

Obtežen privzdig zadnjice
Vaš korak se začne v medenici in zadnjici, kar pomeni, da morate imeti oba omenjena dela okrepljena. Zato je vaja, pri kateri privzdig zadnjice obtežite, odlična za krepitev tega dela telesa.


Vir: Critical Bench Compound/ Youtube

Povzeto po: This Dumbbell Workout Will Make You a Stronger, Faster Runner, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ