Vas med ali po teku boli želodec?

Vas med ali po teku boli želodec?
08.02.2019 AVTOR: A. T., Foto: Brooks running / Facebook

Se to dogaja tudi vam? Preverite, kaj bi lahko bil vzrok za težave.

Tudi vas med ali po teku kdaj pa kdaj boli želodec? Verjeli ali ne, niste sami. Študija, objavljena v Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Careje namreč pokazala, da se to dogaja kar 30-50% tekačem na dolgih ali intenzivnih tekih. Poleg bolečin v želodcu pa se mnogi srečajo celo z diarejo, trebušnimi krči in željo po veliki potrebi. A na srečo so težave rešljive. Tek pač ima določen vpliv na telo, sploh na notranje organe kot sta črevesje in želodec. Med tekom namreč pride do tega, da se hrana in drugi odpadki hitreje premikajo čez prebavni trak, kri pa se iz tega premakne v delujoče mišice ter tako zmanjša njegovo funkcionalnost. Zato tudi prihaja do zgoraj omenjenih težav, ki pa jih lahko omilite na naslednje načine.

Prilagodite in nadzorujte prehrano
Večina tekačev kaj hitro ugotovi, da je razlog za njihove prebavne težave povezan z njihovim načinom prehranjevanja, zato je tudi rešitev povezana z urejanjem le-te. Pred zahtevnimi teki in tekmami se izogibajte hrane z visoko vrednostjo vlaknin ali maščobe ter raje uživajte hrano kot so testenine, beli riž in banane.
Da boste lažje zaznali, kaj je tisto, kar vam povzroča težave, pa si nekaj časa beležite, kaj vse uživate in kdaj opravljate veliko potrebo. Vsekakor pa se hrani ne izogibajte in ne nehajte jesti, saj tako ne boste imeli energije za tek. V primeru, da se bodo vaše težave stopnjevale ter boste v blatu opazili kri, pa se čim prej posvetujte z zdravnikom, ki vas bo poslal na nadaljne raziskave, da najde pravi vzrok za vaše težave.

Vzpostavite rutino
Prebavni trakt ima rad rutino in ko jo porušite, so posledice lahko precej neprijetne. Še posebej nevarno je, da to počnete na dan tekme. Novosti v obliki neznanih napitkov ali hrane se namreč lahko končajo zelo slabo. Zato je zelo pomembno, da hrano in tekočino, ki jo boste na tekmi uživali preizkusite že na treningih in preverite, kako, če sploh, jo bo vaše telo sprejelo.

Popazite na hidracijo
Tudi hidracija je za tekače zelo pomembna, saj se tekočina iz telesa med tekom s potom zelo hitro izgublja. Zato je pomembno, da pijete tako pred in med kot tudi po teku, da ne bi prišlo do dehidracije.

Previdno z zdravili
Tekači, ki imajo prebavne ali želodčne težave, si pri lajšanju teh pogosto pomagajo z zdravili. A žal to ni vedno najbolje, saj nekatera zdravila povzročijo še več težav, kot so še hujše bolečine v želodcu, diareja, slabost itd.

Včasih se pač zgodi
Včasih se želodčne težave preprosto zgodijo, pa čeprav niste zaužili nič takega, kar bi vam lahko škodovalo. Prav tako ni nič nenavadnega, če vas zvije na veliko potrebo. Tovrstne stvari so pač del tega športa, zato jih sprejmite. Če ne drugega, se jim boste nekega dne morda smejali.

Povzeto po: Why does my stomach hurt during, or after, running?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ