Zakaj bi morali poskusiti pilates

Zakaj bi morali poskusiti pilates
09.10.2018 AVTOR: A. T., Foto: Peak Pilates/ Facebook

Za pilates ste verjetno že slišali. Pa ste vedeli, da je priporočljiv tudi za tekače? Preverite zakaj ...

Za pilates ste verjetno že slišali. Pa ste vedeli, da dobro dene tudi tekačem? Preverite zakaj ...

Kaj je pilates?
Pilates je razvil Joseph Pilates leta 1920. Gre pa za vadbo, s katero krepite trup in spodbujate zdravo in ustrezno držo telesa. Sicer se lahko izvaja z različnimi pripomočki, kot so žoga za stabilnost, trakovi, valjčki in druga oprema, kot so t.i. reformerji.

Zakaj bi kot tekač morali poskusiti pilates?

Študija, objavljena v Plos One, je pokazala, da so trenirani tekači, ki so 12 tednov vadili pilates znatno izboljšali čas teka na 5km, VO2 max in metabolične posledice teka. In ne le to, s pilatesom se je izboljšala tudi njihova drža in stabilnost trupa, kar znatno vpliva na kvaliteto teka.

Kakšna je razlika med pilatesom in reformer pilatesom
Pilates in reformer pilates delujeta na iste mišiče in mišične skupine, a na različne načine. Pri pilatesu delate večinoma tako, da ležite na tleh in pri tem ne uporabljate opreme ali pa le občasno (žoga, trakovi, valjčki), da povečate zahtevnost vadbe. Nekoliko bolj intenziven pa je reformer pilates, kjer uporabljate univerzalne reformerje, posebne naprave, ki vadbo naredijo bolj zahtevno.

Kakšni so učinki ene in druge vadbe?
S t.i. reformerji je vadba bolj učinkovita, z njo je tudi mogoče uravnati kolke, kolena in gležnje. Za tekače, ki imate tekače s sklepi je tovrsten pilates še posebej priporočjiv, saj lahko z njim krepite določene mišice kvadricepsa, ki so kolenu ključne. Sam pilates pa je dober zato, ker ga lahko izvajate kjerkoli, pred ali po teku. So pa rezultati manj vidni kot pri reformer pilatesu.

Povzeto po: Why runners should do pilates, ki je dostopan tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ