Zakaj je spanec tako pomemben?

Zakaj je spanec tako pomemben?
05.05.2020 AVTOR: A. T., Foto: Women's secret/ Facebook

Premalo spanja ni pomembno le za naše duševno počutje, temveč ima tudi veliko koristi za naše zdravje.

Krepi imunski sistem
Ste mislili, da je vaše telo v stanju pripravljenosti, medtem ko spite? Ne, takrat je naš sistem v visoki prestavi in sprošča snovi, ki krepijo naš imunski sistem. Ljudje pravijo, da je spanec ključnega pomena za vaše zdravje. Študije kažejo na to, da ljudje, ki trpijo zaradi pomanjkanja spanca, povečajo tveganje, da zbolijo. Ko spimo, telo izloča večjo količino hormona somatropina ali človeškega rastnega hormona, ki spodbuja rast kožnih in tkivnih celic, popravi drobne raztrganine v mišicah (npr. od teka), pomaga pri celjenju poškodb in krepi naše kosti.

Dober spanec nam pomaga, da smo bolj osredotočeni in učinkoviti
Če dovolj spimo, se počutimo uravnoteženi in zadovoljni, v nasprotnem primeru pa smo razdražljivi in zmedeni. Strokovnjaki obenem tudi poudarjajo, da je utrujenost (skupaj z alkoholom) glavni vzrok prometnih nesreč. 

Naredi nas pametnejše
Če se tega zavedamo ali ne, ko spimo, veliko sanjamo, kar je smiselno, saj tako obdelujemo, kaj se je dogajalo čez dan. Možgani pa lahko tako naslednji dan obravnavajo še več dogajanja.
Zadostna količina spanca ima tudi pozitiven učinek na spomin. Čez dan vaši možgani shranijo, kar ste se naučili v nekakšno začasno shrambo. Ponoči se informacije zapišejo v vaš dolgoročni spomin. Če se na primer naučite novega besedišča v tujem jeziku pred spanjem, ga boste obdržali veliko bolje kot bi ga sicer.

Povzeto po: Healthier, smarter, more focused: why sleep is so important, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ