Zakaj se nekateri tekači nikoli ne poškodujejo?

Zakaj se nekateri tekači nikoli ne poškodujejo?
29.01.2017 AVTOR: Tina Ambrožič
Ste že spoznali tekača, ki še nikoli ni imel težav s poškodbami? Mi tudi ne, a tudi taki naj bi obstajali. Zdaj pa so znanstveniki še razkrili, kako jim uspe ostati brez poškodb.

Raziskovalci Zdravstvene šole Harvard so si želeli bolje razumeti tekaške poškodbe ter kako in zakaj do njih pride. Zato so pod drobnogled vzeli tekače, ki še nikoli niso bili poškodovani. Sliši se kar nekoliko znanstvenofantastično, kajne? A je res.

V študijo je bilo tako vključenih 249 še nepoškodovanih tekačev, ki tedensko pretečejo okoli 40 kilometrov in ki pri teku doskakujejo na stopalo (kot sicer tudi velika večina tekačev). Raziskovalci pa so, da bi ugotovili ali se bodo poškodovali ali ne ter če že, kaj je bilo za to krivo, spremljali kar dve leti. Seveda so nekateri tekači v tem času res poškodovali – eni lažje, drugi težje. Vseeno pa je ostalo nekaj tistih, ki so tudi v teh dveh letih ostali nepoškodovani. Prav te so raziskovalci pregledali še podrobneje in primerjali njihovo biomehaniko teka s tistimi, ki so se poškodovali. Ugotovili so, da je skrivnost v doskoku na površino oziroma v tem, kako glasno ali tiho to počnete in to ne glede na telesno težo. Tako so tisti, ki so pristajali mehko in tiho, povečini ostali nepoškodovani, tisti, ki so z nogo pristajali trdo in glasbo pa so prej ali slej staknili kakšno poškodbo.
Če imate težave s poškodbami tudi sami, sedaj veste, kaj storiti – prisluhnite svojim korakom.

Povzeto/ prirejeno po: Harvard Study Examines Why Some Runners Don ’t Get Injured, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ