Zato bi po vadbi vedno morali jesti

Zato bi po vadbi vedno morali jesti
24.01.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Vsi vemo, da je po vadbi priporočljivo nekaj malega prigrizniti, a kaj se lahko zgodi, če tega ne storimo?

Nimate časa, da bi po teku takoj kaj malega prigriznili? Če se vam to zgodi le občasno, to še ni težava, bo pa to postala, če to počnete redno. Zakaj se sprašujete? Ker se bo to sčasoma poznalo na vašem zdravju in vadbi ...

Nizek krvni sladkor vodi v omotico
Če ste aktivni zjutraj ali zgodaj zvečer pred treningom in tudi po njem pa ne jeste, bo telo začelo črpati glikogenske zaloge, ki jih ima in s katerimi ohranja nivo krvnega sladkorja stabilen. Ko bo krvni sladkor upadel, pa se boste tudi vi počutili omotično in brez energije.

Izguba mišične mase in krči v mišicah
Po treningu s prigrizkom hitro napolnite glikogenske zaloge, če jih ne, se bodo te izpraznile. Telo pa bo vir energije namesto v njih, iskalo drugje – v maščobi ali v mišicah. Tako boste posledično izgubili mišično maso in postali vse šibkejši. Če se ob vsem tem na treningih še močno potite, s čimer izgubljate elektrolite, ki jih s hrano ne nadomestite, pa si kaj lahko nakopljete še mišične krče.

Dehidracija
Če ne jeste in ob tem tudi premalo ali sploh ne pijete, lahko po vadbi tudi dehidrirate. In če tekočine ne nadomestite, to lahko privede do neravnovesja elektrolitov v telesu, kar lahko v skrajnem primeru povzroči številne zdravstvene težave – od težav s srcem do težav z delovanjem mišic in še kaj.

Kaj storiti?
Predvsem si uredite prehrano – prehranjujete se s polnovrednimi živili, jejte večkrat na dan po malem in ne pozabite na prigrizek po treningu. Prav tako ne pozabite na tekočino in če se veliko potite, popijte tudi kakšen napitek z elektroliti.

Povzeto po: 3 reasons you should eat after a workout, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ