4 razlogi, zakaj je počitek pomemben del treninga

4 razlogi, zakaj je počitek pomemben del treninga
23.05.2019 AVTOR: A. T., Foto: Lululemon/ Facebook

Premor od teka je ravno tako pomemben kot dolgi tek. Počitek namreč krepi telo, izboljša osredotočenost ter poveča voljo do teka.

Vaše mišice se lažje regenerirajo
Ko tečete, se v mišičnih vlaknih naredijo mikroskopske raztrganine, na kar se telo odzove tako, da poskuša mišice še okrepiti. A tak odziv se zgodi le, če ima telo čas za to. Glede na dolžino in intenzivnost vadbe, telo potrebuje minimalno 36-48 ur, da se regenerira. Če tega časa ne dobi, nima možnosti za regeneracijo in okrepitev, ampak le za razgradnjo. Kar pa se lahko konča s kakšno poškodbo in vaši načrti lahko tako kaj hitro splavajo po vodi.

Izognete se stresnim frakturam
Če se želite izogniti neprijetnim poškodbam, je počitek nujen. Tek je sicer dober za vaše kosti, a vpliv teka je naporen tako za tkivo kot tudi mišice, kar prisili kost, da se še okrepi. A če vsak dan tečete, se ne tkivo, ne mišica in tudi ne kosti nimajo časa ustrezno okrepiti. Kar posledično lahko privede do stresnih fraktur.

Kite so zaščitene
Kite so povezovalno tkivo, ki drži mišico h kostem, zato so v nenehnem pogoju, ko se telo premika. Žal pa kri do njih ne pride zlahka, zato potrebujejo več časa, da se regenerirajo kot pa tkivo, kjer je pretok krvi večji. Če tega časa ne dobijo, lahko pride do kroničnih poškodb, kot je tendinitis oziroma vnetje, ki ga povzroči pretirana raba oziroma v tem primeru aktivnost.

Vaši možgani se lahko sprostijo
Tek je odličen način za sprostitev, a se obenem med njim v telesu sprošča tudi stresni hormon kortizol. Telo namreč ne ve, ali tečete pred nevarnostjo ali za zabavo. Žal pa ta povišan kortizol povzroči spremembe razpoloženja, razdražljivost, težave s spanjem in druge zdravstvene težave. Tudi zato je seveda potrebno imeti proste dneve, da bo vaše telo in počutje v ravnovesju.

Povzeto po: 4 reasons why rest days are important, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ