4 stvari, ki jih morate imeti pri sebi po tekmi

4 stvari, ki jih morate imeti pri sebi po tekmi
22.09.2019 AVTOR: A. T., Foto: adidas running/ Facebook

Tako boste najlažje regenerirali boleče mišice in si zagotovili hiter povratek na treninge.

Prava hrana
Za optimalno okrevanje je zelo pomembno, kdaj v telo vnesete hranila. V roku ene ure po zaključku aktivnosti, si tako privoščite prigrizek, ki bo mešanica ogljikovih hidratov in beljakovin, saj boste tako preprečili bolečine in utrujenost telesa. V nasprotnem primeru, če boste čakali predolgo, se mišice ne bodo več tako hitro regenerirale.
Ogljikovi hidrati bodo nadomestili glikogen, ki ste ga porabili med tekmo, beljakovine pa bodo poskrbele za mikroskopske poškodbe mišičnega tkiva, ki so nastale s tekom. V vašem prigrizku po aktivnosti naj bi bilo okoli 50-90g ogljikovih hidratov za polnjene glikogenskih zalog in 15-30 gramov beljakovin za regeneracijo mišic. To pomeni, da si lahko privoščite žemljo, športni napitek ali banano v kombinaciji s kvalitetnim virom beljakovin (perutnina, skuta, grški jogurt, ribe itd.) Če vam to ne diši, pa si lahko privoščite tudi beljakovinski napitek in obrok zaužijete malce kasneje.

Tekočina
Da bi preprečili dehidracijo na dolgih tekih morate seveda tekočino uživati tudi med tekmo. Prav tako pa je pomembno, da nadaljujete z uživanjem tekočine po zaključku aktivnosti. Da boste vedeli, ali ste zaužili dovolj tekočine, spremljajte barvo urina – svetlejši kot je, bolj ste hidrirani in obratno, temnejši kot je, bolj ste dehidrirani.
Sicer lahko za hidracijo pijete vodo, v primeru daljših in zahtevnejših izzivov v toplem okolju, pa boste potrebovali tudi elektrolite, kot so natrij, klorid, kalij itd. Najdete jih v športnih napitskih ter tudi v nekateri hrani (slani prigrizki, itd.)

Masaža z valjčki
Po naporni tekmi je najbolje, če si privoščite masažo, lahko kar z masažnim valjčkom, ki bo pomagal toksinom ven iz telesa, izboljšal pretok krvi in olajšal bolečine v mišicah.

Kompresijska oblačila in čim manj stresa
Nekateri tekači že med tekmo nosijo kompresijska oblačila, spet drugi, si jih nadenejo po temi, saj jim pomagajo pri okrevanju. Kompresijska oblačila namreč spodbujajo regeneracijo, pretok krvi, pomagajo odpadnim snovem iz telesa in še kaj. Zato je smiselno, da imate s seboj kompresijske nogavice, ki si jih lahko nadenete po tekmi ali če boste po tekmi potovali z letalom. Kompresijske nogavice naj bi bile koristne pri preprečevanju bolečin in zatekanja prav v času potovanja z letalom v urah po tekmi.

Povzeto po: 4 things you should always have in your post-race bag, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ