5 dejstev, ki bi jih tekači morali vedeti o kolenih

5 dejstev, ki bi jih tekači morali vedeti o kolenih
30.03.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
Nekaj mitov in dejstev o kolenih in težavah z njimi, ki bi jih moral poznati vsak tekač.
1. Tekači niso pogosteje žrtve artritisa v kolenih kot netekači



To je dejstvo in pika! Dolgoletne študije so pokazale, da imajo tekači manj možnosti za osteoartritis. Ena od študij, izvedena tako med tekači kot tudi med netekači v obdobju 18 letih, je pokazala, da je v tem času imelo težave z artritisom 20% tekačev in kar 32% netekačev.

Obsežna študija, ki se je posvetila teku in hoji pa je razkrila, da ima povprečen tekač komaj polovico možnosti za artritis kot pa netekači oz tisti, ki so le hodili. V drugi študiji so odkrili še, da so še manjšo možnost za pojav artritisa imeli tekači na dolge proge.



2. S tekom proti artritisu?



Nekateri raziskovalci menijo, da je zmanjšanje hrustanca, tudi tistega v kolenih, naraven del staranja. Ampak za to, da tek pospešuje to izgubo, ni dokaza. Pravzaprav, vsaj ena študija nakazuje na to, da se je ljudem, ki so bili nagnjeni k razvoju artitisa, po nekaj tednih zmernega teka, stanje hrustanca izboljšalo. Pri ljudeh s podobnimi težavami, ki s tekom niso pričeli pa izboljšav ni bilo videti.



3. Prehranski nadomestki ne bodo pomagali obnoviti hrustanca



Ne glede na to, kaj trdijo številni proizvajalci prehranskih dopolnil, vedite, da vam le-ta ne bodo pomagala obnoviti hrustanca! Glukozamin, eden najpopularnejših prehranskih nadomestkov, je sicer zelo koristen pri kolenskem osteoartritisu, saj ščiti sklepni hrustanec, ki med drugim pomaga tudi podmazati kolenski sklep. A nič več kot to.

Pa tudi vitamin D, ki naj bi imel pozitivne učinke na sklepe ni nič boljši. Študija, ki je preučevala učinke le-tega pri ljudeh z artritisom kolen, je pokazala, da so po dveh letih jemanja tega nadomestka imeli enake bolečine in izgubo hrustanca kot tisti, ki omenjenega nadomestka niso jemali.



4. Do težav s tekaškim kolenom pride zaradi drugih težav



Tekaško koleno je ena najpogostejših poškodb pri tekačih pri kateri gre za vnetje hrustanca pod kolensko pogačico. Vse več strokovnjakov meni, da do tega pride zaradi biomehanskih težav tekača zaradi šibkih bokov in zadnjičnih mišic, kar pa negativno vpliva na kolena. Težavo lahko rešite z izvajanjem ustreznih vaj za moč, s katerimi boste okrepili telo in s tem tudi zmanjšali negativen vpliv na kolena.



5. Težave lahko preprečite na preprost način



Kot že zapisano je rešitev težav v vajah za moč, ki bodo okrepile vaše telo in vam olajšale tek. Obenem pa morate paziti tudi na telesno težo, saj le-ta dodatno obremenjuje vaša kolena in je lahko vir številnih težav s sklepi. Seveda pa je pozornost pomembno posvetiti tudi podlagi na kateri tečete in tehniki teka. Bolj kot ugotovite, kaj vam ustreza in bolj ustrezna kot je tehnika teka, manj težav boste imeli.



Povzeto po: 5 things runners should know about knees, dostopen

tukaj

.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ