5 razteznih vaj za tekače

5 razteznih vaj za tekače
03.01.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
Poglejte kako se ustrezno raztegniti po napornem treningu.

Saj vemo, da bi se po dolgem teku najraje sesedli na kavč in obsedeli, a to bi vam prej škodilo kot koristilo. Zato se po treningu raje prvo dobro raztegnite, saj boste tako povečali elastičnost in zmanjšali možnost, da bi se počutili otrdeli.Na kaj morate paziti, ko se raztezate?Pazite, da z raztezanjem ne boste pretiravali! Raztezanje lahko povzroči manjše nelagodje v mišicah, a ne tudi bolečin. Če jo začutite, je možno, da ste se poškodovali.

Sicer pa je dobro, da med raztezanjem tudi globoko dihate, saj ste boste tako tudi sprostili.Kakšne vaje izvajati?

Vsekakor vam med raztezanjem ne bo potrebno poskakovati, ampak bo dovolj, če boste le dobro (a previdno) raztegnili svoje telo. Da boste lažje začeli, pa smo izbrskali nekaj najpogostejših in tudi učinkovitih vaj za to ...

Stegna:

Desno nogo raztegnite tako, da bo peta na tleh pred vami. Koleno leve noge upognite in z boki počasi drsite navpično navzdol ter nato nazaj v prvotni položaj. Trup naj bo vseskozi vzravnan. Vajo ponovite še z drugo nogo.

Meča:

S stopali stojte na stopnici ali privzdignjeni podlagi, desno nogo potisnite nazaj tako, da bo peta visela čez rob. Nato desno nogo potisnite navzdol tako, da začutite, kako se mečna mišica zategne. Isto ponovite še z drugo nogo.


Kvadriceps:

Stojte na levi nogi in desno nogo privzdignite nazaj ter z roko primite gleženj ali stopalo z levo roko. Nežno pritisnite stopalo proti zadnjici. Kolena naj bodo poravnana in pazite, da ne upogibate hrbta. Vajo ponovite še z drugo nogo.

Zadnjične mišice:

Namestite desno nogo tik nad levim kolenom in se spustite navzdol kot da bi želeli narediti počep. Primite se stene ali stola, da boste lažje držali ravnotežje, nato pa nežno potisnite navzdol desno koleno. Vajo ponovite še z drugo nogo.

Prsi:

Stojite z nogami razkoračenimi v širini vaših ramen. Prepletite prste skupaj za glavo nad vratom. Stisnite lopatice skupaj medtem ko s komolci silite navzven in nazaj, da razprete prsni koš. Roke pa lahko nato tudi dvignete iz nad glave, kot da bi hoteli poseči proti nebu, saj se bose tudi tako lahko dobro raztegnili.Povzeto po: 5 simple stretches for runners, dostopno

tukaj

.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ