Aktivnost v nosečnosti naj bi zmanjšala trajanje poroda

Aktivnost v nosečnosti naj bi zmanjšala trajanje poroda
16.05.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Dobra novica za vse tiste, ki ste kljub trebuščku še vedno aktivne. Ne le, da boste zaradi tega bolj zdrave in fit, nova študija pravi, da boste tudi rojevale manj čas.

Tehnična univerza v Madridu je izvedla zanimivo študijo – preučevali so namreč kako vadba med nosečnostjo vpliva na porod. Kar so ugotovili pa bo zanimivo za marsikatero bodočo mamico. Aktivnost v času nosečnosti namreč ugodno vpliva ne le na mamico, temveč lahko tudi zmanjša čas poroda.

V raziskavo je bilo vključenih 508 zdraviš nosečnic, ki so bile razdeljene v dve skupini –prva je bila kontrolna, v drugi pa so bile tiste nosečnice, ki so trikrat tedensko izvajale zmerno aerobno vadbo. S pomočjo različnih preiskav so strokovnjaki ugotovili, da so tiste ženske, ki so skozi nosečnost bile aktivne rodile hitreje kot nekativne. Njihov porod je namreč trajal le 450 minut, porod neaktivnih kolegic pa 507 minut. Prav tako je njihov prvi del poroda trajal krajši čas, le 409 minut, pri nekativnih pa se je zavlekel na 462 minut. Nenazadnje pa so aktivne nosečnice v manjši meri posegale po epiduralni kot pa neaktivne.

Strokovnjaki zato menijo, da je vadba med nosečnostjo priporočljiva, a dobro je, da je nadzorovana ter da jo izvajate tako dolgo, dokler se med njo še počutite dobro. V primeru, da imate kakršnekoli pomisleke ali vprašanja pa se seveda posvetujte z ginekologom.

Povzeto po: New study finds exercising during pregnancy could reduce the duration of labour, ki je dostopen tukaj.

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ