Bolj srečni in samozvestni s pomočjo teka

Bolj srečni in samozvestni s pomočjo teka
29.04.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Zdaj je tudi uradno! Raziskave so potrdile, da so tisti ljudje, ki tečejo redno bolj srečni in samozavesti.

Na univerzi Glasgow Caledonian so nedavno izvedli študijo, s katero so želeli izvedeti, kako tek vpliva na naše počutju. V študiju je sodelovalo okoli 8000 tekačev, ki so tekli v okviru organizacije Parkrun oziroma so si pri teku pomagali z aplikacijo Strava. Učinek teka na počutje pa so strokovnjaki ocenjevali s pomočjo Oxfordove lestvico sreče. Ugotovili so, da so tekači srečnejši od ostale populacije, saj je bil njihov rezultat glede na lestvico 4.4, kar 89% pa je tudi priznalo, da tek pozitivno vpliva na njihovo duševno zdravje in samopodobo.
Sicer pa so znanstveniki odkrili, da k boljšemu počutja prispeva tudi občutek tekaške skupnosti in deljenje dosežkov na aplikacijah, kot je Strava. Kar 83% tekačev je priznalo, da so zaradi uporabe aplikacije bolj motivirani, 53% pa da ima redna udeležba na skupinskih tekih pozitiven učinek na njihovo družabno življenje.

Dr Emmaunuelle Tulle, predavatelj iz univerze, ki je raziskavo izvedla, je povedal, da nam tek daje tako občutek, da smo nekaj dosegli, kot tudi občutek zadovoljstva. ' 'Prispeva pa tudi k vsesplošnemu dobremu počutju, obenem pa krepi samozavest. ' '

Predstavnik podjetja aplikacije Strava, Gareth Mills, pa je dodal, da tekačem sledenje aktivnosti preko aplikacije in morebitnih napredkov daje občutek, da pri tem niso sami, obenem pa jim tudi omogoča, da vidijo v teku vidijo smisel. Zaradi tega pa je tudi bolj verjetno, da bodo z aktivnostjo nadaljevali.

Povzeto po: Running makes you a happier person, new research confirm, ki je dostopen tukaj.

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ