Če tečete počasneje boste živeli dlje

Če tečete počasneje boste živeli dlje
10.08.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Ste med bolj počasnimi tekači? Nič hudega. Kot so pokazale zadnje raziskave boste namreč zaradi tega zagotovo živeli dlje.

Se tudi vi sekirate, ker (še) vedno tečete počasi? Če gre verjeti nedavno objavljeni študiji, je počasnejši tek veliko boljši od hitrega, saj bo prav zaradi njega vaša življenjska doba veliko daljša.

Študija, objavljena v Journal of the American College of Cardiology, v kateri je sodelovalo tisočsto tekačev in štiritisoč netekačev različnih starosti in relativno dobrega zdravja je trajala deset let. V sklopu te so bili tekači razdeljeni v tri skupine – lahkotni tekači, srednje intenzivni tekači in zelo intenzivni tekači. Po koncu raziskave pa so strokovnjaki pogledali v kateri skupini je bila življenjska doba najdaljša. Ugotovili so, da je bila ta najdaljša prav pri lahkotnih tekačih.

Strokovnjaki so glede na rezultate študije tudi zaključili, da za ohranjanje dobrega zdravja z vadbo ni potrebno pretiravati. Kot je razvidno prav iz omenjene študije, ima že lahkoten tek ugoden učinek na naše zdravje, dovolj pa bo že, če ga boste izvajali od dva do trikrat tedensko. Pretiravati pa vam ne bo potrebno niti z dolžino teka, saj strokovnjaki menijo, da je dovolj nekje od 1.5km do 4km na trening.

Mi pa dodajamo, da se kljub počasnejšemu in krajšemu teku pred začetkom vsekakor ne pozabite ogreti po treningu pa raztegniti. Za lepše oblikovano telo in v izogib poškodbam pa ne bodo odveč niti vaje za moč, ki jih lahko izvajate v kombinaciji s treningom teka ali na dneve ko ne tečete.

Povzeto/ prirejeno po Slower runners live longer – here is why, ki je dostopen tukaj

Značke: Prehrana, Trening, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ