Da vas po vadbi ne bo bolela glava

Da vas po vadbi ne bo bolela glava
30.09.2020 AVTOR: A. T., Foto: Sasha Wolff, Wikipedia

Vadba lahko povzroči manjše bolečine, a vaša glava ne bi smela biti ena izmed njih. Zakaj se vam to dogaja in kako to odpraviti, pa v nadaljevanju.

Tek bi morali končati dobre volje, ne pa z glavobolom. A žal glavobol po teku ni nič nenavadnega, pojavi pa se kot posledica napora. Steven E. Mayer, zdravnik športne medicine v bolnišnici Northwestern Medicine Central DuPage, pravi, da jih povzroča kakršna koli fizična aktivnost, pogostejši so pri napornih telesnih dejavnostih, kar tek zagotovo je. »Raziskave kažejo, da imajo ti glavoboli bolj utripajoč občutek kot pa ostro bolečino,« pravi dr. Joanne Donoghue, telovadna fiziologinja in direktorica kliničnih raziskav na NYIT College of Osteopathic Medicine. »Vendar lahko postanejo tako neprijetni, da je z izvajanjem dejavnosti včasih celo potrebno prekiniti.« Poleg tega, da utripajo, imajo lahko tudi neželene učinke, kot so slabost, bruhanje, dvojni vid in okorelost v vratu, dodaja. Z vadbo povzročeni glavoboli lahko povzročijo tudi spremembe v krvnem obotku. »Ko vadimo, se naše telo odzove z vazokonstrikcijo pretoka krvi v določene dele telesa in vazodilatacijo pretoka krvi v druge dele, ki to najbolj zahtevajo,« pojasnjuje Donoghue. Preprosto povedano to pomeni, da deli vašega telesa dobijo več krvi kot drugi. »Večina krvi se prerazporedi v delujoče mišice, čeprav se lahko tudi možganski pretok krvi poveča do 25 odstotkov.« A znanstveniki tukaj še niso povsem prepričani o vzročno-posledični zvezi.

Določen krivec za glavobol, ki ga povzroča vadba, bi lahko bila dehidracija. Ko ste dehidrirani se količina krvi zmanjša, »kar v bistvu zmanjša količino krvi, ki teče skozi možgane; to pa lahko omeji, koliko kisika se dovaja v možgane,« pojasnjuje Mayer. Zato je pomembno, da se na dolgi tek odpravite ustezno hidrirani, še posebej glede na dejstvo, da ste takrat, ko začutite žejo, že dehidrirani. 

Hidracija gre z roko v roki tudi z nivoji elektrolitov. Večina tekačev se zaveda pomembne vloge, ki jo imajo elektroliti pri delovanju telesa med vadbo - in neravnovesja lahko vodijo v glavobole med tekom in po njem. »Najpogostejši vzrok je hiponatremija ali nizka vsebnost natrija,« pravi Mayer. »To je običajno sekundarno pri zaužitju prevelikih količin vode, kar lahko povzroči otekanje možganov in glavobole (in včasih celo resnejše težave). Na srečo se je enostavno izogniti elektrolitskim neravnovesjem pred daljšim tekom. »Če vadite dlje kot eno uro, vam lahko pomaga, če zaužijete elektrolite uro prej in nato vsakih 15 do 20 minut med tekom,« pravi Donoghue.

Glavoboli so lahko povezani tudi z ravnijo sladkorja v krvi. Ker je glukoza ali sladkor v krvi eden izmed glavnih virov energije v telesu, lahko pomanjkanje le-tega povzroči glavobol. Inzulin nadzoruje raven krvnega sladkorja v telesu in »nizka raven insulina lahko privede do sprememb v vaših kateholamini - hormonih, kot so dopamin, epinefrin (adrenalin) in noradrenalin, ki jih proizvajajo nadledvične žleze, kar lahko vpliva na to, kako se možgani obnašajo,« pravi Donoghue. Z drugimi besedami, z manj sladkorja v krvi je manj energije za napajanje možganov, pravi Mayer. Da se izognete težavam, poskrbite za uravnotežen prigrizek 30 minut pred vadbo.

Tudi postavitev telesa med tekom lahko povzroča glavobol, saj povzroči poškodbe zaradi prekomerne uporabe zaradi neuravnotežene sile, ki se dogaja v daljšem časovnem obdobju. Ko ta sila potuje po vaši kinetični verigi, lahko povzroči glavobol - še posebej, če je povezana z napetostjo v vratu in ramenih. Valjanje s peno ali redna masaža lahko pomagata omiliti napetost na tem območju.

Nenazadnje tudi zunanji pogoji lahko sprožijo glavobol ali poslabšajo katero koli od zgornjih težav. »V vročem in/ali vlažnem vremenu morajo tekači bolj paziti na svojo hidracijo in stanje elektrolitov,« pravi Mayer. »Brez pravega načrta gre hitro lahko kaj narobe. A če se ustrezno hidrirate in poskrbite, da imate dovolj goriva, lahko spremenite vse.

Največkrat so glavoboli pri naporih povsem benigni in vas ne bi smeli obremenjevati, pravi Mayer – oditi bi morali z malo počitka in morda z zdravili brez recepta. »A če gre za glavobol, ki vztraja in ni videti, da bi odšel s počitkom ali če za ponavljajoče se težave ne najdete rešitve, bi priporočal obisk zdravnika z izkušnjami pri ocenjevanju in zdravljenju glavobolov,« pravi.

Povzeto po: How to Avoid Getting Headaches After You Workout, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ