Dnevi brez treninga vam lahko pomagajo, da tečete še bolje

Dnevi brez treninga vam lahko pomagajo, da tečete še bolje
12.12.2018 AVTOR: A. T., Foto: Lorna Jane Active / Facebook

Ne glede na to, ali ste profesionalni ali rekreativni tekač, vam bo kakšen dan brez treninga še kako koristil. Preverite, zakaj in kako ...

Vaše mišice se bodo lažje in bolje regenerirale
Med aktivnostjo v mišicah pride do mikroskopskih raztrganin, na kar se telo odzove tako, da zakrpa mišice in jih naredi še močnejše. Tako pa ste vi tudi bolje pripravljeni na nove podvige. A tak odziv telesa omogočite le, če imate dovolj počitka. Zato odvisno od intenzivnosti in dolžine vadbe, ki ste jo imeli, telesu privoščite od 36-48ur dolg počitek. Tako bo namreč telo imelo možnost, da se regenerira, okrepi ter pripravi na nove podvige.

Izognili se boste poškodbam
Če bi se radi izognili poškodbam, je počitek še kako pomemben. Tek je sicer dober za vaše kosti, saj se z njim krepijo podobno kot mišično tkivo. A če nenehno tečete in ne date telesu možnost, da se regenerira, lahko pride do poškodb kot so, na primer stresne frakture.

Kite bodo imele čas za regeneracijo
Kite so povezovalno tkivo, ki drži mišice na kosti, zato med gibanjem telesa tudi nenehno delajo. Žal pa kri do njih ne pride tako zlahka, kar pomeni, da se težje regenerirajo kot drugo tkivo z večjim pretokom krvi. Zato je zanje počitek še posebej pomemben, saj lahko na njih pri pretirani aktivnosti pride do kroničnih poškodb.

Kortizol, stresni hormon, bo upadel
Res je, da je tek odličen način za sproščanje, a obenem se prav zaradi njega v teku poveča nivo stresnega hormona kortizola. Zakaj je temu tako? Ker telo pač ne ve, ali bežite pred nevarnostjo ali tečete za zabavo. Težava je le v tem, da lahko povečan kortizol povzroči težave z razpoloženjem, spanjem, razdražljivost itd. Kar pa je seveda za vas vse prej kot dobro.

Posvetite se lahko drugim stvarem
Ko nimate treningov, se lahko posvetite drugim stvarem, kot so vaši hobiji, druženje s prijatelji, družino in še kaj. Tudi to je namreč tisto, kar vaše telo potrebuje, da bi bilo v ravnovesju.

Povzeto po: Why rest days are important, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ