Dolgi teki so dobri za zdravje

Dolgi teki so dobri za zdravje
29.11.2013 AVTOR: Tina Ambrožič
Raziskava je pokazala, da so tekači na dolge proge bolj zdravi kot tisti, ki tečejo na kratke proge.
Študija izvedena v Lawrence Berkeley Laboratory-ju v Barkeleyu v Kaliforniji, v kateri je bilo vključenih več kot 100.000 tekačev, je pokazala, da daljši kot je tek, manj ima posameznik zdravstvenih težav. Predvsem naj bi tek vplival blagodejno vplival na visok krvni pritisk, povišan holesterol in diabetes.

Raziskovalci so se oslanjali na Nacionalno tekaško raziskavo, v kateri je bilo udeleženih 62.284 moških in 45.040 žensk. Razdeljeni so bili glede na pretečeno kilometrino, najdaljši tek, ali so pretekli maraton in ali so jemali zdravila za visok pritisk, povišan holesterol ali diabetes. V primerjavi s tekači, ki so za dolgi tek šteli manj kot 5km, so tisti, ki so pretekli več kot 15km imeli za kar 34% manjše možnosti za to, da bodo jemalji zdravila za nižanje holesterola; 38% manj možnosti za jemanje zdravil proti visokemu pritisku in kar 65% manjše možnosti, da bodo kdaj jemali zdravila proti diabetesu.

Torej je za boljše zdravje ključno, ne le to, kako dobro tečete, ampak da v treninge vključite tudi tek na dolge razdalje. Če do sedaj tega še niste počeli, poskusite, a po pameti. Da vam bo lažje, vam podajamo nekaj nasvetov:
Držite se pravila 10%: Priporočljivo je, da razdalje povečujete tedensko, a ne za več kot 10%. Če torej sedaj tečete v povprečju 10km, boste naslednji teden lahko dodali le-tem še 1km. Tako boste telsu dali možnost, da se navadi na dodate napor brez tveganja, da bi se poškodovali.
Daljše teke tecite med vikendom: Večina tekač svoje dolge teke opravlja med vikend, ko imajo več časa. Takrat lahko teku dodate dober kilometer več. A tega vam ni potrebno početi vsak vikend. Vsake toliko si privoščite običajne teke, počitek ali poiščite drugo aktivnost, s katero si boste popestrili dan.
Privoščite si aktiven počitek: Ker so dolgi teki veliko bolj zahtevni za telo, vam predlagamo, da si dan pred in dan po dolgem teku, vzamete za počitek oz za lažjo telesno aktivnost.
Prigrizek pred treningom: Preden se odpravite na tek, ki bo trajal 90 minut ali več, pojejte nekaj, kar vam bo dalo energijo. To naj bodo predvsem lahko prebavljivi ogljikovi hidrati, kot je žemlja ali športen napitek.
Ne tecite prehitro:Tecite le tako hitro, da se boste med tekom še vedno zmožni pogovarjati. Če boste preveč zadihani, upočasnite. Če želite lahko med treningom tudi hodite.

Povzeto po: Running extra long distances is extra healthy, dostopen tukaj.
Značke: Trening, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ