Hrana za možgane in še boljši tek

Hrana za možgane in še boljši tek
16.12.2021 AVTOR: Tina Ambrožič
Obogatite svojo dieto s hrano, ki bo zagotovila boljše delovanje možganov in še boljši tek!

Pravilno prehranjevanje ni pomembno le za spomin in zaznavanje, ampak igra ključno vlogo tudi pri utrujenosti med tekom. Tako kot je gorivo pomembno mišicam za zmogljivost, tako je tudi možganom pomembno, da ih preskrbite z ustreznimi hranili, ki izboljšajo njihovo delovanje.

Rezultat? Počutili se boste bolj osredotočeni na delo in tudi na tek. In še več, nekatera hrana celo pomaga ubraniti pred težavami, ki pridejo s starostjo, kot je na primer, slabši spomin. Poglejte si, katera hrana vam lahko pri tem tudi pomaga ...MandljiSo eni najbogatejših virov vitamina E in zato zelo primerni za prigrizek. Raziskovalci so namreč ugotovili, da se vitamin E bori proti oksidativnemu stresu v možganih, ki ga povzroča prehrana, ki je polna predelanih ogljikovih hidratov (sladkor in bela moka) ter maščob. Vitamin E deluje tudi kot močan zaščitnik z omega-3 bogatih celičnih membran.

Kako jih jesti?

Dodajte jih kot posip jogurtu, žitaricam ali kot samostojen prigrizek.JajcaHolin, je hranilo, ki pomaga neurotransmiterjem v možganih, da pravilno prenašajo različne signale. Naše telo holin sicer proizvaja samo, a pri nekaterih posameznike slabše kot pri drugih, zato je za nekatere, posebej nosečnice, pomembno, da ga vključijo v svojo prehrano.

Kako jih jesti?

Naj bodo jajca na vašem krožniku kot del regeneracijskega obroka ali pa jih trdo kuhana dodajte solati. In uporabite cela jajca, z rumenjakom, saj je holin v njem.OhrovtOhrovt vsebuje lutein, ki ščiti nevrone pred oksidacijsko škodo, ki jo povzroča onesnaževanje in težko dihanje (pri napornem teku). Raziskovalci verjamejo, da je oksidativna škoda povezana s slabim zaznavanjem, zgodnjo izgubo spomina in Alzheimerjevo boleznijo.

Kako ga jesti?

Dodajte ga juham ali enolončnicam, lahko pa ga uživate tudi kot prilogo ali v solati.LososMembrane možganskih celic so prvotno narejene iz maščobnih kislin omega-3 – to pa je ista maščoba, ki jo nademo tudi v lososu. Raziskave kažejo, da uživanje omega-3 maščobnih kislin (ribjega olja) naredi te celice bolj voljne in s tem optimizira moč obdelovanja podatkov. Omega-3 lahko tudi zadržijo izgubo spomina, ki pride z leti ter izboljša IQ pri otrocih.

Kako ga jesti?

Losos in druge mastne ribe vsebujejo največ omega-3, ki ga sicer vsebuje tudi druga morska hrana. Potrudite se, da ga zaužijete vsaj enkrat tedensko. Lahko pa uživate tudi orehe, zmleto laneno seme ali jajca obogatena z omega-3, lahko pa uporabite tudi olja, s katerimi prelijete jedi.Sirotkine beljakovineSirotka je eden ključnih beljakovin v mleku in drugih mlečnih proizvodih in bi kaj lahko rešila možgane. Raziskovalci so namreč ugotovili, da so pri miših, ki so uživale siroko, možganske celice bolje obdelale kisik, kar je znak optimalne možganske funkcije.

Kako jo jesti?

Iz nje si nardite regeneracijski napitek. Zmešajte merico sirotkinih beljakovin (20g beljakovin) z vodo ali v mešalniku skupaj z banano in kakavom – za boljši okus, več kalija in antioksidantov.JogurtStrokovnjki menijo, da probiotiki – ključna bakterija, ki jo vsebujejo nekateri jogurti, lahko vpliva na funkcijo možganov. Pri posamezniki, vključeni v raziskavo Univerze v Kaliforniji, ki so uživali probiotike dvakrat dnevno v obdobju 4 tednov, se je pokazala boljša povezanost med posameznimi deli možganov kot pri kontrolni skupini.

Kako ga jesti?

Uživajte ga nekajkrat tedensko in pazite, da vsebuje žive kulture. Probiotike sicer najdete tudi v kefirju ter drugih hrani z živimi bakterijami.Povzeto po: Six brain foods for better running, dostopen

tukaj

.

Značke: Prehrana, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ