Kaj jesti za še boljše rezultate?

Kaj jesti za še boljše rezultate?
22.09.2013 AVTOR: Tina Ambrožič
Nove raziskave so razkrile, kaj morate jesti, da bi lahko še izboljšali svoje treninge in s tem tudi tekmovalne rezultate.
Zaužijte več vitamina C
Raziskovalci tehnične univerze v Muenchenu so primerjali vnos vitamina C pri 185 tekačih po maratonu v Muenchenu ter pojav okužb zgornjih dihal. Izkazalo se je, da so tisti, ki so dnevno zaužili manj kot 50 miligramov vitamina C, imeli za 250 odstotkov večjo možnost za okužbo kot tisti, ki so zaužili 100 miligramov omenjenega vitamina.
Priporočamo: Povečajte vnos vitamina C z uživanjem sadja in zelenjave, ki vsebuje velike količine le-tega. To so kivi, melone, citrusi in paradižniki.

Dodajte sol
Kolesarji, ki so bili del študije državne univerze v Severni Karolini, so pred 60 minutno vadbo zaužili napitek, ki je vseboval sol. Izkazalo se je, da so bili na treningu hitrejši od kontrolne skupine. Raziskovalci so odkriili, da sol spodbudi kolesarje, da pijejo več tekočine pred vadbo in jim le-ta pomaga zadržati tekočino med vadbo, kar zmanša možnost za dehidracijo.
Priporočamo: Nekaj ur pred naslednjim tekaškim treningom dodajte 2 čajni žlički soli športnemu napitku ali obroku pred treningom, nato pijte vodo kot vam ustreza in to dokler ne pričnete s treningom.

Pijte med treningom
Kanadski znanstveniki so izvedli poskus, v katerem so tekači na tekaški stezi odtekli polmaraton. Ena skupina tekačev je pila, le ko je bila žejna, druga pa je sledila zasnovani strategiji, zasnovani glede na to, kako so se potili. Pri prvi skupini se je pokazala večja možnost za dehidracijo in občutno višji srčni utrip ter telesna temperatura pri zadnjih kilometrih teka. Druga skupina s tem ni imela težav. Kar pomeni, da manjši odstotek dehidracije ne ogrozi rezultatov.
Priporočamo: Če imate težave s prebavo, ne eksperimentirajte preveč s pitjem med tekom, ampak pijte med tekom le, ko ste žejni.

Uživajte beljakovine
Če kak teden ne boste utegnili vaditi, se vam lahko zgodi, da boste začeli izgubljati mišično maso in moč. Raziskovalci z univerze v Maastichtu na Nizozemskem so na nogo skupine zdravih moških za pet dni namestili opornico. Ugotovili so, da so v tem času na nemobilni nogi tako izgubili kar 150 gramov mišic in 10 odstotkov moči v stegnih.
Priporočamo: Poškodovani tekači bi morali uživati beljakovine z vsakim obrokom, saj nezadosten vnos beljakovin vodi k izgubi tako mišič kot tudi moči.

Kofein in ogljikovi hidrati
Kofein odpravlja utrujenost, ogljikovi hidrati nam dajejo energijo. Kaj je pomembnejše? Raziskovalci državne univerze v Montani so izvedli raziskavo, v kateri so eni uživali športni napitek brez ogljikovih hidratov, a s kofeinom; drugi pa energijski gel v dve uri trajajoči visoko intenzivni vadbi na kolesu. Tisti, ki so zaužili gel so bili manj utrujeni v primerjavi s tistimi, ki so zaužili kofeinski napitek.
Priporočamo: Ne zanašajte se na to, da vas bo kava držala pokonci na dolgih tekih. Uživati boste morali tudi ogljikove hidrate in sicer 25 gramov vsakih 30-45 minut.

Povzeto po: Nutrition research round up and what it means for you, ki je dostopen tukaj.
Značke: Prehrana, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ