Kaj morate vedeti o natriju

Kaj morate vedeti o natriju
08.05.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Toplo okolje poveča potenje in s tem izločanje za telo pomembnih mineralov, ki jih moramo nadomeščati, da bi telo lahko nemoteno delovalo. Med vsemi minerali bomo tokrat nekaj več zapisali o natriju, saj njegovo pomanjkanje lahko povzroči številne zdravst

Na kratko o natriju
Natrij je eden od mineralov, ki so ključni za normalno delovanje telesa. Sodeluje namreč pri številnih pomembnih procesih, med drugim uravnava krvni tlak, skrbi za rast in delovanje mišic ter tudi za ustrezno delovanje živčevja itd.

Natrij v telo vnašamo s hrano, ki ga vsebuje, na primer sol, kruh, vložena zelenjava itd. Iz telesa pa se natrij izloča s tekočino, torej s potenjem in skozi urin. Do težav pride takrat, ko ga več izgubimo, kot zaužijemo, saj njegovo pomanjkanje lahko privede do številnih zdravstvenih težav - od slabosti, glavobola, mišičnih krčev, otekanja okončin in nenazadnje hiponatremije.

Kaj storiti, da bi se izognili težavam?
S pomanjkanjem natrija se pogosto srečujejo ekstremni športniki, kot so triatlonci, kolesarji ali tekači na dolge proge. Dlje kot traja aktivnost in bolj intenzivno, kot je potenje, večji je njegov primanjkljaj. Zato je dobro, da veste, kaj vam je storiti, da do tega ne bi prišlo:
Uživajte sol: Sol je živilo, ki vsebuje največ natrija, zato je tista, ki ga bo tudi najlažje nadomestila, če vam ga bo primanjkovalo. Še posebej je to pomembno v času pred tekmami, pa tudi sicer se soli ne izogibajte in jo uživajte v normalnih količinah. 
Na tekmah uživajte dodatke z vsebnostjo natrija: Na tekmah, ki trajajo dlje časa (ultramaratoni, maratoni, triatloni) za zadostne količine natrija v telesu, lahko poskrbite tudi z dodatki, ki ga vsebujejo. Minimalno naj bi ga ženske na uro zaužile med 800-1000 mg, moški pa med 800-1200mg.
Ugotovite, kako močno se potite: Nekateri ljudje se potijo manj, drugi več, a če ste vzdržljivostni športnik, je dobro, da veste, kako močno se potite sami. Tako boste tudi vedeli, koliko tekočine in tudi natrija vam bo prišlo prav na tekmah oziroma ali je bolje, če ga že v dneh pred dogodkom zaužijete nekoliko več.
Preizkusite dodatke že pred tekmo: Na sami tekmi se je stvarem, ki jih ne poznate, dobro izogniti. So pa treningi odlična priložnost za to, da poskusite dodatke, kot so hrana in tekočina, ki vam bodo pomagale lažje izpeljati izziv.

Prirejeno po: Everything you need to know about sodium and triathlon, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ