Kaj morate vedeti o tekaških copatih?

Kaj morate vedeti o tekaških copatih?
27.09.2013 AVTOR: Tina Ambrožič
Nekaj osnovnih informacij, ki bi jih o tekaških copatih morali vedeti vsi tekači.
1. Kdaj je čas, da zamenjam svoje tekaške copate?
Običajno je čas za zamenjavo tekaških copat po pretečenih 500-800 kilometrih. Obraba tekaškega copata je seveda odvisna tudi od vas, od vaše tehnike teka. Na primer, če pogosteje pristajate na peti bo le-ta hitreje obrabljena kot pri drugih tekačih.
Dobro je, da si pretečene kilometre beležite ter tudi opazujete počutje med tekom. Če se vam zdi, da vam tekaški copati več ne nudijo ustrezne opore in če je tudi tek neučinkovit, bo čas za menjavo le-teh.

2. Ali podlaga vpliva na obrabo tekaških copat?
Tek po asfaltu bo seveda hitreje poškodoval vaše copate kot pa tek po gozdnih poteh. A še bolj pomemben faktor kot podlaga je to, kako tečete. Težki tekači, ki pristajajo na petah in tečejo le po gozdnih poteh, bodo prej uničili copate kot tisti, ki tečejo po asfaltu, a so lažji in imajo boljšo tehniko teka.

3. Je možno, da se isti par tekaških copat (isti proizvajalec in isti model) prilega drugače?
Seveda je. Čeprav proizvajalci veliko vlagajo v kvaliteto, si niti dva copata nista popolnoma enaka. Isti copati so lahko narejeni v različnih proizvodnjah, kjer je nivo kontrole kvalitete drugačen. Kar lahko storite je, da pred nakupom tekaške copate vedno probate in se prepričate, da so resnično pravi za vas.

4. Ali je treba nove tekaške copate uhoditi preden se začne z njimi teči?
V preteklosti so bili tekaški copati narejeni iz usnja in neprilagodljive sintetike, zato jih je bilo potrebno uhoditi. Danes so tekaški copati narejeni iz mehkejših in bolj fleksibilnih materialov, ki se ne gubajo ali kako drugače dražijo stopal. A previdnost ne bo odveč. Novi copati vam vseeno lahko povzročijo nekaj težav ali celo poškodbo, zato jih vsaj prva dva do tri tedne še kombinirajte s starimi.

5. Kateri tekaški copati so pravi za trening oziroma tekmo?
Med številnimi tekaškimi copati, ki so na voljo na trgu, morate prvo najti take, ki so pravi za vas. Te lahko uporabljate tudi na tekmah. Če si jih lahko privoščite, imate lahko tudi dva para – za kratke in dolge proge. Ali za trde in mehkejše podlage. Kot rečeno pa je najpomembneje to, da so pravi za vašo nogo, kilometrino in podlago po kateri najpogosteje tečete.

6. Kaj pa minimalistični tekaški copati?
Zagovorniki bosonogega teka trdijo, da minimalistična obutev pomaga tekačem do bolj zdravega teka. Manj naj bi bilo tudi poškodb pa čeprav to ni dokazano. Predvsem tek z minimalistično obutvijo tekača pripravi do tega, da dela kratke in bolj pogoste korake ter da pristaja bolj mehko. Zato naj bi bilo tudi manj stresnih fraktur in drugih poškodb.
Če bi jih radi poskusili, se o teku z njimi prvo dobro poučite, predvsem pa naj bo prehod iz klasičnih copat na minimalistične postopen.

Povzeto po: Common Shoe Questions, dostopen tukaj.
Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ