Kaj se z vašim telesom dogaja med tekom

Kaj se z vašim telesom dogaja med tekom
08.09.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
Ste kdaj opazovali vaše telo med tekom? Potem veste, da se takrat v njem dogaja nešteto stvari. Nekaj tistih najbolj očitnih smo v spodnjih vrsticah zbrali tudi mi.

Poviša se srčni utrip
Prva stvar, ki se zgodi, ko se začnete premikati hitreje je seveda povišan srčni utrip, ki se viša skladno z intenzivnostjo teka.

Poveča se pretok krvi
Ker se srčna mišica hitreje krči, se več krvi premika skozi vaše telo, saj je tako vsak del vašega telesa pripravljen na gibanje.

Poveča se pretok kisika
S povečanim pretokom krvi po telesu se poveča tudi poraba kisika, ki gre v možgane, kožo in druge telesne organe, da lahko ti delujejo normalno.

Mišice se krepijo
Med aktivnostjo se v mišicah naredijo mikropoškodbe, ki jih telo kasneje sanira. Se pa s tem mišice tudi krepijo, večajo in oblikujejo.

Lahko se pojavijo prebavne težave
Tek oziroma tresljaji, ki pri njem nastanejo, vplivajo tudi na notranje organe, še posebej na našo prebavo, kar lahko privede to tega, da nas začne tiščati na veliko potrebo, odvajanje vode ali se preprosto le poveča vsebnost plinov v črevesju, zaradi česar vas napenja in prdite.

Na cca 1600m pokurite 100 kalorij ...
Če gre verjeti strokovnjakom, naj bi ne glede na to, kako hitro tečete, na 1600m zagotovo pokurili 100 kalorij ...

... in naredite cca 1700 korakov
Prav tako pa naj bi na 1600m tudi naredili kar 1700 korakov. Če temu ne verjamete, spremljajte podatke na svoji tekaški uri.

Vaša teža se poveča za 3-4 krat
Ne, med tekom se ne zredite, ampak med doskokom vašo stopala absorbirajo vašo telesno težo, ki je kar 3-4 krat večja.

Lahko se pojavi srbečica
Včasih se po prvih nekaj minutah teka lahko na stegnih pojavi neprijetna srbečica, ki pa običajno ni nevarna, ampak je le naraven odziv telesa na ogrevanje. Med njim se namreč kapilare in arterije hitro razširijo in stimulirajo živčne končiče v bližini, to pa povzroči neprijetno srbečico.

Stres se zmanjša, dobra volja se poveča
Športna aktivnost je odličen način za preganjanje stresa, tudi zato, ker se med aktivnostjo zmanjša proizvodnja stresnega hormona in poveča proizvodnja endorfinov. Zato se po aktivnosti počutimo sproščeni in boljše volje.

Viri:
The things that happen to your body on a run, ki je dostopen tukaj.
6 weird things that happen to your body when you run, ki je dostopen tukaj.
The things that happen to your body when you run, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Trening, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ