Kako glasba učinkuje na nas pred, med in po teku

Kako glasba učinkuje na nas pred, med in po teku
30.11.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Nove raziskave so pokazale, da ima glasba v času teka na telo zanimive učinke.

Brazilski raziskovalci so preverjali učinek glasbe pri 15 tekačih pred, med in po teku na 5km. Sodelujoči v raziskavi so se s tekom ukvarjali okoli pet let, tekli pa so v povprečju eno uro dnevno.

Raziskovalci so tekačem v okviru raziskave izmerili aktivnost možganov pred tekom ter njihovo vzburjenje in srčni utrip; med tekom so opazovali zaznavanje napora in čas; po teku pa razpoloženje po treningu in spremembe v srčnem utripu. Štiri teste so izvedli z glasbo: pred tekom motivacijska glasba (110-150 udarcev na minuto), tek s počasno glasbo (80-100 udarcev na minuto); tek s hitro glasbo (140-160 udarcev na minuto) in po teku umirjena glasba (95-110 udarcev na minuto); brez glasbe.

Kot so pokazali rezultati je glasba pred tekom vodila v zmanjšanje vagalnega tona, procesa v možganih, povezanega z avtonomnim, neprostovoljnim živčnim sistemom. Ali bolj preprosto povedano: zmanjšanje vagalnega tona pomeni, da glasba pred tekom zbudi tekača, in kot pravijo raziskovalci, je le-ta tako bolje pripravljen na tek.

Ko so tekači med tekom poslušali glasbo, so v prvih dveh krogih tekli hitreje kot ko so tekli brez nje. Po tem se je razlika v krogih z glasbo oziroma brez nje zmanjšala. Te ugotovitve pa se skladajo s predhodnimi raziskavami, ki so pokazale, da več truda kot vložimo v tek, manjši učinek ima glasba na naš performans.

Poslušanje glasbe po pretečnih 5km, je imelo na tekače kot tudi na vagalni ton ravno nasprotni učinek. Tekačevi notranji ‘sistemi ’, vključujoč srčni ritem, so se namreč hitreje vrnili v normalno delovanje, kar pomeni, da je umirjena glasba pospešila regeneracijo telesa.

Povzeto po: The effect of music before, during and after running. Celoten članek si lahko preberete tukaj.

Značke: Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ