Kako hitro izgubite kondicijo, če ne trenirate?

Kako hitro izgubite kondicijo, če ne trenirate?
14.01.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Kondicija upade hitreje, kot si morda mislite ...

Vsakemu se je že kdaj zgodilo, da je treninge postavil na stranski tir. Včasih so za to krive poškodbe, spet drugič obveznosti ali pa kakšni drugi razlogi. A dlje kot ste neaktivni, bolj bo upadala tudi vaša fizična pripravljenost. Kdaj bo upadla toliko, da boste to tudi konkretno občutili? Če povzamemo študijo, objavljeno v Journal of Applied Physiology, naj bi se to zgodilo že v nekaj tednih.

Raziskovalci so leta 2016 zbrali 21 ljudi, ki so, potem, ko so odtekli Bostonski maraton, bili pripravljeni skoraj popolnoma prenehati z vadbo za kar 8 tednov. Če so med maratonom pretekli okoli 32 milj tedensko, v obdobju po njem niso smeli vaditi več 2 ure na teden, nobena vadba pa ni smela trajati več kot uro. Raziskovalci pa so pogledali, kako se bo na to odzvalo njihovo telo oziroma krvožilje, zato so 2 tedna pred maratonom, ko so bili tekači na vrhuncu treningov, izvedli prvo testiranje, ki so ga ponovili 4 tedne in nato še 8 tednov po maratonu. Že po 4 tednih neaktivnosti so pri tekačih zaznali znaten upad volumna krvi ter tudi plazme, levi ventrikel srca pa je imel manjšo maso in debelino. Kar pomeni, da se je črpanje krvi v telesu poslabšalo, tako v smislu količine kot tudi moči črpanja, slabši pa so bili tudi viri, ki so bili na voljo za črpanje (volimen krvi in plazme). To pa pomeni, da bi, v primeru aktivnosti, že tekli znatno počasneje in težje.
Še večje spremembe so strokovnjaki pri posameznikih zaznali po še štirih, torej skupno osmih tednih neaktivnosti. Kar je zanimivo pa je to, da se pri nobenem tekaču maksimalna aerobna sposobnost (VO2 max) ali skupna masa hemoglobina (oziroma vrednost rdečih krvnih celic, ki prenašajo kisik delujočim mišicam) med študijo nista bistveno zmanjšali. No, vseeno pripravljenost tekačev po osmih tednih nikakor ni bila najboljša. Na tekaški stezi so tekli počasneje ter so težje vzdrževali hitrejši tempo, saj so se hitro utrudili. Bi pa njihova pripravljenost bila še veliko slabša, če ne bi vadili popolnoma nič. Torej lahko rečemo, da že malo vadbe lahko prepreči popolno izgubo kondicije, z nadaljevanjem treningom pa bi se tudi hitreje vrnili v formo.

Raziskava je sicer prikazala le en del izgubljanja kondicije, saj bi bilo za to, da bi dobili res zanesljive podatke, morali pogledati še številne druge elemente v telesu ter upoštevati, da smo si ljudje med seboj različni. Vseeno pa se strokovnjaki strinjajo, da je bolje kot biti popolnoma neaktiven, ohranjati vsaj minimalen nivo aktivnosti, saj boste tako bolj fit in tudi zdravi.

Povzeto po: How Quickly Do You Lose Fitness When You Stop Running?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ