Kako lahko umirite tesnobo pred tekmo?

Kako lahko umirite tesnobo pred tekmo?
04.09.2018 AVTOR: A. T., Foto: Reebok/ Facebook

Se tudi vi pred tekmami soočate s tesnobo? Preverite, kaj storiti, da jo odpravite.

Misli vam norijo, dlani se vam potijo, čez noč še očesa niste zatisnili in počutite se popolnoma izčrpane. Vse, kar vas lahko skrbi, vas skrbi. Kaj je to? Nič drugega kot tesnoba. Ta se pri veliko ljudeh pojavi v stresnih situacijah in zna biti precej naporna reč, a dobra novica je, da jo je mogoče obvladati. Za začetek lahko preizkusite naše nasvete ...

Za zajtrk si privoščite jajca
Sitost je zelo pomemben faktor, ki vam lahko pomaga zaustaviti tesnobo. To pa zato, ker lahkota prav lahko sproži znake hipoglikemije oziroma nizkega krvnega sladkorja, ki lahko sproži simptome tesnobe, kot so potenje, tresenje, razdražljivost ter bitje srca. Če pa boste zjutraj zaužili kvaliteten zajtrk z dovolj beljakovinami, potem bo nivo vašega krvnega sladkorja stabilen, vaše počutje pa dobro. In zakaj bi te beljakovine morale biti jajca? Ker so odličen vir holina, ki naj bi zmanjševali simptome tesnobe obenem pa tudi izboljšal kognitivne sposobnosti in zdravje možganov.

Globoko dihajte
Eden boljših načinov za to, da se hitro umirite je ta, da se naučite ustrezno in globoko dihati. Dihanje namreč stimulira parasimpatični živčni sistem, ki umiri stres in tesnobo. Zato strokovnjaki predlagajo, da ko začutite, da vas tesnoba vse bolj prevzema, izdihnete, vdihnete skozi nos in šteje do 4, dih zadržite in štejete do 7, nato pa izdihnete skozi nos in pri tem šteje do 8. Vajo ponovite vsaj petkrat oziroma kolikorkrat je potrebno, da se vaše počutje izboljša.

Posladkajte se s čokolado
Nekaj sladkega vedno prija, a zakaj prav čokolada? Preprosto zato, ker vsebuje magnezij, mineral, ki je odgovoren za 300 biokemičnih reakcij v telesu. Če ga ne zaužijete dovolj, kar se pogosto zgodi, se lahko tesnoba še poslabša. Obenem pa tudi sama tesnoba in stres pokurita večje količine magnezija. Sicer pa, če vam čokolada morda ne diši, potrebujet pa magnezij, lahko posežete tudi po temni listnati zelenjavi, bučnih semenih, mandljih, črni čokoladi ali avokadu.

Privoščite si sprehod v naravi
Čas, ki ga preživite v naravi vam lahko pomaga, da pogledate vase, se umirite in v sebi zopet vzpostavite ravnovesje. Zato, ko le lahko, skočite v naravo in se ji prepustite.

Namesto kave si privoščite matcho
Če ste nagnjeni k tesnobi, kava ne bo prava izbira za vas. Kofein namreč stimulira proizvodnjo adrenalina, ki lahko še poglobi stres in tesnobo. Zato je smiselno, da uživanje kave omejite, ali še bolje, opustite. Namesto kavice pa si lahko privoščite matcho, ki vsebuje pol manj kofeina kot kava, a obenem tudi amino kislino l-theanine. Ta deluje podobno kot kofein in izboljšuje pozornost.

Naj vam bo udobno in toplo
Napetost in tesnoba sta lahko večji, ko vam je hladno, zato poskrbite, da vam bo toplo. To lahko storite s toplimi oblačili, dekico ali skodelico čaja, če je potrebno pa vključite tudi gretje. Ko se boste ogreli se boste tudi sprostili, zaradi česar se boste tudi bolje počutili.

Privoščite si masažo
Na odpravljanje stresa in tesnobe odlično vpliva tudi masaža, zato si občasno le privoščite čas zanjo. Ne le, da se boste sprostili, tudi vaše telo in mišice se bodo, kar je, če trenirate tudi zelo koristno za vaše počutje in zmogljivost na treningih.

Zazrite se vase
Tesnobe se ne boste mogli znebiti, če se ne boste zazli vase in analizirali kdaj kaj čutite. Bodite pozorni in zaznajte, kdaj vas daje tesnoba, ob kakšnih čustvih se ta pojavlja. Nato preverite kje na telesu se tesnoba kaže – je to zategnjenost ali tiščanje v prsih ali neprijeten občutek v trebuhu? Za konec, ko ste občutke zaznali, dovolite, da tudi odidejo. Verjeli ali ne, takoj vam bo lažje.

Povzeto/ prirejeno: Natural Remedies for Anxiety That Calm You Down (Especially Before a Race), ki je dostopen
tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ