Kako ohraniti sklepe zdrave

Kako ohraniti sklepe zdrave
30.10.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Kot tekač verjetno veste, kako pomembno je, da so vaši sklepi zdravi. A kako jih take tudi ohraniti? Nekaj nasvetov za to smo zapisali v spodnjih vrsticah.

Pazite na težo
Težji kot boste, bolj bodo trpeli vaši sklepi trpeli, sploh, če tečete, saj med tekom ti nosijo od sedem do devetkrat večjo težo. Zato pazite na svojo težo oziroma shujšajte, če je to potrebno. Lažji boste namreč tudi lažje in hitreje tekli.

Okrepite mišično tkivo
Če boste okrepili mišice, bodo te prevzele nase nekaj obremenitve, ki sicer padejo na kosti in sklepe. Zato vam priporočamo, da izvajate vaje za moč, s katerimi boste okrepili telo, še lažje in bolje tekli, pa tudi videti boste še bolje.

Izvajajte različne aktivnosti
Z eno in isto aktivnostjo obremenjujete ene in iste mišice in sklepe, kar seveda lahko v telesu ustvari neravnovesje. Zato je dobro, da ob teku izvajate še kakšne druge športe, kot so ples, plavanje, kolesarjenje ali kaj drugega, kar vam je pri srcu. Tako boste namreč aktivirali in okrepili tudi druge mišice v telesu in razbremenili sklepe, ki so najbolj na udaru pri teku.

Raztezajte se
Raztezanje ni dobro le za premagovanje zategnjenjosti v mišicah, temveč izboljšuje sposobnost premikanja sklepov. Zato je dobro, da se raztezate potem, ko zaključite z vadbo, pa tudi čez dan, ko se počutite zategnjeni.

Pomagajte si s prehranskimi dodatki
Da bo vaše telo in tudi sklepi zdravi, je dobro, da se zdravo prehranjujete in pazite, da v telo vnesete vsa potrebna hranila. Po potrebi pa si pomagajte tudi s prehranskimi dodatki in dodatki namenjenimi ohranjanju zdravja sklepov, kot je, na primer glukozamin.

Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ