Kako pametno podaljševati dolžino tekov

Kako pametno podaljševati dolžino tekov
23.08.2015 AVTOR: Tina Ambrožič
Si želite podaljšati dolžino tekov, pa ne veste, kje in kako začeti, da se ne bi morda poškodovali? Potem si preberite nekaj naših praktičnih nasvetov, ki vas bodo usmerili v pravo smer.

Sledite pravilu 10%
Tek boste najlažje podaljševali tako, da boste sledili pravilu 10%. Če torej trenutno pretečete 10 km, boste lahko dolžino varno in brez težav podaljšali za dober kilometer. A da bi se telo nanjo navadilo, jo boste morali 'vaditi' vsaj tri tedne, šele nato, jo boste lahko ponovno podaljšali.

Poskrbite za dobre tekaške copat
Pravi tekaški copati za vašo nogo in način teka bodo poskrbeli za prijetnejši in udobnejši tek ter ter zmanjšali možnosti za poškodbe. Da bi našli prave (če jih še niste), pa prvo preverite, kakšno je vaše stopalo (z domačim testom ali profesionalno analizo stopala), nato pa poglejte, kakšne tekaške copate se priporoča za vaše stopalo. Preden se dokončno odločite zanje, pa je dobro, da poskusite v njih tudi teči.

Ogrevanje pred tekom in ohlajanje po njem je nujno
Pred vsakim začetkom treninga se morate dobro ogreti, saj tako pripravite telo na intenzivno vadbo in zmanjšate možnosti za poškodbe. Za ogrevanje uporabljajte dinamično raztezanje, ki lahko vključuje poskoke, ples, kolesarjenje in še kaj; izvajajte pa ga vsaj 10-15 minut. Šele nato se podajte na tek, a začnite počasi z lahkotnim tekom, ki naj počasi preide v željeno hitrost. Ko s treningom opravite, pa še nekaj časa hodite, nato pa svoje mišice dobro pretegnite, saj tako tudi zmanjšate bolečine v mišicah.

Ne pozabite na preventivo
Le tek ne bo dovolj, da bi svoje telo ohranjali dobro pripravljeno, zato je dobro telo okrepiti tudi z vajami za moč,  raztezanjem, pa tudi z masažami, s katerimi boste sprostili zategnjene mišice.

Počitek je nujen
In nenazadnje – počivajte, saj bo le tako vaše telo lahko kljubovalo novim tekaškim izzivom.

Prirejeno po: The smart way to increase mileage, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ